Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Sanne de Ruiter

Sanne de Ruiter, klinisch geriater

Sanne de Ruiter werkt sinds vorig jaar als klinisch geriater in ons ziekenhuis. Ze is gespecialiseerd in de zorg voor onze oudere patiënten. In deze editie van ‘Het jasje van…’ vertelt ze over de mooie kanten aan haar werk.

Welk jasje draag je?

“Ik draag tijdens mijn werk op de poli en in de kliniek een witte doktersjas.”

Hoelang draag je het jasje al?

“De doktersjas van het St. Antonius Ziekenhuis draag ik sinds augustus 2017. Voorheen heb ik een witte jas in verschillende andere ziekenhuizen gedragen, het meest recent in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Als klinisch geriater ben ik voortdurend bezig de kwetsbaarheden van oudere patiënten in kaart te brengen. Problemen in de lichamelijke en psychische gezondheid probeer ik te behandelen om de kwaliteit van leven voor ouderen zo optimaal mogelijk te krijgen en te houden. Dit doe ik zowel op onze eigen polikliniek Ouderengeneeskunde, als op de ziekenhuisafdelingen, waar ik advies geef aan de behandelende artsen van andere specialismen, bijvoorbeeld als er sprake is van acute verwardheid bij een patiënt.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De veelzijdigheid van de ouderengeneeskunde is een belangrijke reden waarom ik voor dit vak heb gekozen. Geen enkele oudere is hetzelfde. Iedere keer is het weer een puzzel welke oorzaken een rol spelen bij de problemen van een patiënt. Daarbij kan een bepaalde behandeling voor de een heel geschikt zijn, maar voor de ander weer totaal ongeschikt. Ik vind het een uitdaging samen met mijn patiënt tot de juiste keuze te komen.”

Mooiste momenten?

“Wanneer ik na een uitgebreid onderzoek aan mijn patiënt en familieleden kan uitleggen wat er aan de hand is en wat voor behandelmogelijkheden er zijn. Ook al kan ik niet elke ziekte op oudere leeftijd genezen; ik merk wel dat patiënten het heel erg waarderen dat ik als dokter de tijd neem om alles eens op een rijtje te zetten. En daarbij staat mijn patiënt altijd centraal. Wat vindt hij of zij belangrijk om nog wel of niet te onderzoeken of te behandelen? De kwaliteit van leven zo goed mogelijk houden, daar draait het voor mij allemaal om.”

Terug naar boven