Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Wilbert Ackema

In de rubriek 'Het jasje van...' portretteren we verschillende medewerkers van ons ziekenhuis. In deze eerste editie staat oncologieverpleegkundige Wilbert Ackema centraal. Oncologieverpleegkundigen hebben een speciale opleiding gevolgd gericht op oncologie. Zij verzorgen en begeleiden patiënten met kanker.

Welk jasje draag je?

“Ik draag het jasje van een verpleegkundige.”

Hoelang draag je dit jasje al?

“Ik draag dit jasje al ruim 9 jaar. Ik ben sinds maart 2008 in dienst van het St. Antonius Ziekenhuis. Ik startte als leerling verpleegkundige en na twee jaar kon ik aan de slag als verpleegkundige. Sinds 2013 ben ik werkzaam als oncologieverpleegkundige in ons ziekenhuis in Utrecht.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Mijn belangrijkste taken in het ziekenhuis zijn de verpleging en begeleiding van patiënten met kanker. Ik geef informatie over de verschillende behandelingen, dien chemotherapie toe en verzorg patiënten die met complicaties van de behandelingen of andere klachten worden opgenomen op onze afdeling Oncologie.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het mooiste aan mijn werk vind ik het steeds terugkerende contact met patiënten en hun naasten. Het opbouwen van een goede behandelrelatie vind ik erg belangrijk. Ik heb niet alleen aandacht voor de ziekte, maar wil ook de mens achter de patiënt leren kennen. Graag heb ik het met hen over de leuke dingen waar zij zich mee bezig houden, zoals kinderen, kleinkinderen, hobby’s en werk. Wat ik ook heel fijn vind is dat je als oncologieverpleegkundige advies geeft over de omgang met bijwerkingen van de behandeling, waardoor de klachten afnemen. Dat is mooi om te zien.”

Mooiste momenten?

“Een bijzonder moment was een patiënt die heel graag de bruiloft van zijn dochter wilde meemaken. De dag voor de bruiloft kreeg deze meneer helaas veel pijnklachten, die een streep leken te trekken door zijn plannen. Ik heb er toen samen met collega’s alles aan gedaan om de klachten onder controle te houden en er zo voor gezorgd dat de patiënt de dag toch kon meemaken. Toen hij mij na afloop stralend de foto’s van de bruiloft liet zien, raakte mij dat heel erg. Daarnaast vind ik het elke keer weer bijzonder als patiënten hun laatste behandeling hebben gehad en uiteindelijk genezen zijn. Laatst kwam ik een patiënt tegen die ik jaren terug heb begeleid. Hij was nog steeds gezond en voelde zich goed. Dat zijn de mooie dingen.”

Wilbert Ackema is op dit moment in opleiding tot verpleegkundig specialist op de poli Urologie.

Terug naar boven