Behandelingen & onderzoeken

Navelbreukoperatie

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies bij de navel door een zwakke plek of opening in de buikwand. Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Daarom is een operatie nodig.

Een navelbreuk geeft vaak ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn. Wanneer de breuk groter wordt, geeft dat meer klachten. Heel soms raakt uitpuilend weefsel (vetweefsel of darm) in de breuk bekneld. Dat doet veel pijn. Als het niet lukt het beklemde weefsel weer op zijn plaats te krijgen, dan is een spoedoperatie nodig.

Op deze pagina snel naar

Meer over een navelbreukoperatie

Diagnose en behandeling

De arts kan de breuk meestal gemakkelijk vaststellen terwijl u staat. Meestal zijn geen aanvullende onderzoeken nodig. Als u een breuk heeft, bespreekt de chirurg wat de beste behandeling voor u is. Meestal is dit een operatie. Een breukband wordt zelden voorgeschreven.

Dagbehandeling

Afhankelijk van de grootte van de breuk en uw gezondheid is voor de operatie een dagbehandeling of een kortdurende opname nodig.

Verdoving

De anesthesioloog (verdovingsarts) bespreekt vooraf met u of u plaatselijke of algehele verdoving krijgt.

Oorzaak

De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. De buikwand kan in de loop der jaren uitrekken door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij een moeilijke stoelgang, veel hoesten, etc. Het is mogelijk dat een gedeelte van de buikinhoud door de breuk naar buiten puilt. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.

Voorbereiding

Pijnstilling

Het is handig als u vooraf paracetamol koopt, zodat u dit huis heeft voor de pijnstilling na de operatie.

Vervoer

Regel voor uw dagbehandeling of opname alvast vervoer naar huis. U mag na een operatie niet direct autorijden.

Kleding en sieraden

  • Trek gemakkelijk zittende kleding aan, die u eenvoudig aan- en uit kunt trekken.
  • U mag op de operatiedag geen sieraden en/of nagellak dragen.
  • Ook mag u geen make up gebruiken.

Eten en drinken (nuchter zijn)

U moet voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken.

  • Wordt u tussen 07.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 00.00 uur geen vast voedsel meer eten. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Niet toegestaan zijn melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol.
  • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 07.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt eten (beschuit met jam en een kop thee). Geen zwaar/vet ontbijt. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

Als u zich niet aan bovenstaande regels houdt, kan uw operatie of ingreep niet doorgaan.

Medicijnen

Of u bepaalde thuismedicatie wel/niet moet innemen op de dag van operatie wordt met u besproken door de anesthesioloog (verdovingsarts).

Behandeling

De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand. Daarbij verstevigt de arts de buikwand met het weefsel van de buikwand zelf of door een stukje kunststof in te hechten.

Duur operatie

De operatie duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Complicaties en pijn

Complicaties treden bij deze veel voorkomende operatie weinig op. Na de operatie heeft u pijn rondom uw navel. Daar krijgt u pijnstillers tegen. Geeft u het gerust aan als u meer pijnstilling nodig heeft. Vlak na de operatie is het raadzaam het wondgebied wat te ondersteunen met uw hand, met name bij drukverhoging (hoesten, persen).  

Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel. Dat is niets om u zorgen over te maken.

Nazorg

Pijn

Als u eenmaal thuis bent, kunt u nog een poosje last hebben van het gebied rond uw navel. Dat is afhankelijk van de grootte van de ingreep en van uw persoonlijke situatie. U kunt thuis paracetamol gebruiken (maximaal 4x daags 1000 mg), eventueel aangevuld met pijnmedicatie die u ook bij ontslag voorgeschreven heeft gekregen.

Bewegen, werken en tillen

De grootte van de operatie en uw klachten bepalen wanneer u weer met uw dagelijkse activiteiten kunt beginnen en wanneer u weer iets kunt tillen. Uw arts adviseert u hierover voordat u het ziekenhuis verlaat.

Controleafspraak

  • Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle. Dit kan zowel een poliafspraak als een telefonische afspraak zijn.
  • De wond is bijna altijd gehecht met oplosbare hechtingen, zo niet dan krijgt u ook een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen mee.

Contact opnemen

Bij koorts, ziek zijn, roodheid, pijn en/of uitvloed uit de wond moet u contact met ons opnemen. Er kan dan spraken zijn van een wondinfectie.

Tijdens kantooruren

Neem contact op met de poli Chirurgie

Buiten kantooruren

Expertise en ervaring

De chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met deze ingreep.

Code
CHI 56-B