Afhankelijk van de grootte van de breuk en de gezondheid van de patiënt is voor de operatie een dagbehandeling of een kortdurende opname nodig.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.
We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.
Oorzaak navelbreuk
De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. De buikwand kan in de loop der jaren uitrekken door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij een moeilijke stoelgang, veel hoesten, etc. Het is mogelijk dat een gedeelte van de buikinhoud door de breuk naar buiten puilt. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.
Vaststellen navelbreuk
De arts kan de breuk meestal gemakkelijk vaststellen terwijl de patiënt staat. In de meeste gevallen zijn geen aanvullende onderzoeken nodig. Als er een breuk is, bespreekt de chirurg met de patiënt wat de beste behandeling is. Meestal is dit een operatie. Een breukband wordt zelden voorgeschreven.
Spoedoperatie navelbreuk
Een navelbreuk geeft vaak ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn. Wanneer de breuk groter wordt, geeft dat meer klachten. Heel soms raakt uitpuilend weefsel (vetweefsel of darm) in de breuk bekneld. Dat doet veel pijn. Als het niet lukt het beklemde weefsel weer op zijn plaats te krijgen, dan is een spoedoperatie nodig.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.