Nieuws
6 november 2021

Actueel nieuws over het coronavirus en Geboortezorg

Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus voor jou als zwangere, kraamvrouw of partner. De veilige zorg voor onze patiënten is onze eerste prioriteit. Omdat de veiligheid van onze patiënten en medewerkers voorop staan en wij de landelijke ontwikkelingen volgen, nemen wij bij Geboortezorg ook maatregelen. We breiden mogelijke versoepelingen rustig uit om het risico op besmetting voor jullie en onszelf zo laag mogelijk te houden.

We geven je graag relevante informatie voordat je ons bezoekt. Daarnaast zijn het voor iedereen bijzondere en onzekere tijden. Zeker wanneer je je op wat voor manier dan ook kwetsbaarder voelt, bijvoorbeeld als zwangere. Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent.

Zwanger en vaccinatie tegen COVID-19 

Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten recent het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is aangepast.

Zwangere vrouwen met corona hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Daarom wordt voortaan aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren. De Gezondheidsraad ziet ook geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Zwangeren worden vooralsnog niet met voorrang gevaccineerd. Je zult een uitnodiging per post ontvangen, afhankelijk van je leeftijd, woonplaats of werksituatie. Vervolgens kun je zelf kiezen of je er gebruik van maakt of niet. Stel je vragen gerust aan je zorgverlener.

Lees hier meer.

Code oranje

Ben je onlangs op vakantie geweest in een land met code oranje? Of kreeg het land code oranje tijdens jouw verblijf? Als je binnenkort een afspraak bij Geboortezorg hebt of onverhoopt langs moeten komen, laat dit ons dan telefonisch vooraf weten. Zo kunnen wij, indien nog nodig uiteraard, even afstemmen hoe we de beste zorg kunnen leveren op dat moment. Volg hierbij ook altijd de actuele richtlijnen vanuit de overheid m.b.t. reizen naar een gebied. met code oranje (rood). Een  handige website daarbij is ook: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen-naar-het-buitenland

QR-code nodig voor bezoek (niet partner, broertjes/zusjes) aan afdeling Geboortezorg

Om in deze coronaperiode drukte in het ziekenhuis te voorkomen, gelden er nu speciale maatregelen. Een daarvan is dat bezoekers voor patiënten op de verpleegafdelingen sinds 17 februari 2021 een QR-code nodig hebben om toegang te krijgen tot de verpleegafdeling zo ook de afdelingen van Geboortezorg. Verder op onze website lees je meer over hoe je deze QR-code aanmaakt.  Informatie is ook verkrijgaar bij ons op de afdeling zelf.

Deze QR-code is voor het bezoek (1 persoon per dag tijdens de bezoekuren 14.00 - 20.00 uur op locatie Utrecht). Partners en eventuele broertjes/zusjes < 13 jaar tellen bij Geboortezorg niet als een bezoeker en nemen de eigen ingang van Geboortezorg te Utrecht. Wanneer je kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie te Nieuwegein, dan heb je als ouders ook geen QR-code nodig. Bezoek gaat via de hoofdingang van het ziekenhuis

Update 18 november
Aanscherping coronamaatregelen: afstand houden en mondkapjes weer verplicht 

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft flink toenemen. Het kabinet heeft daarom de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf 6 november is het wettelijk verplicht om een mond-neusmasker te dragen in publieke binnenruimten. Daar valt ook ons ziekenhuis onder en dat betekent dat iedereen een mondkampje draagt in het hele ziekenhuis, ook op de afdeling en poliklinieken van Geboortezorg. Daarnaast gaat de 1,5 meter afstandsmaatregel weer in: houd 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen. 

Chirurgisch mond-neusmasker verplicht

We beschouwen het hele ziekenhuis als publieke ruimte, dus je draagt gedurende het gehele verblijf in het ziekenhuis een chirurgisch mond-neusmasker. De algemeen geldende regels (denk naast afstand houden en mondkapje dragen ook aan vaak handen wassen, hoesten/niezen in je elleboog etc.) gelden voor patiënten, bezoekers (vanaf 13 jaar) én medewerkers van ons ziekenhuis. Ook als je geen klachten hebt. Wanneer je geen mondkapje bij je hebt, zijn ze beschikbaar bij Geboortezorg of bij binnenkomst in ons ziekenhuis. Patiënten zelf, die op de afdeling Geboortezorg verblijven, hoeven geen masker te dragen. Partner en bezoek graag afstand houden tot de zorgverleners.

Bezoekersregeling aangescherpt naar 1 persoon

Helaas hebben we ook de bezoekersregeling moeten aanscherpen: naast de partner mag er nog 1 extra bezoeker komen tussen 14:00 en 20:00 uur. Lees meer hierover verder op deze pagina.

We doen dit voor jullie en onze veiligheid om zo de beste en veiligst mogelijke zorg te leveren!

Bevallen bij St. Antonius Geboortezorg

We willen voorop stellen dat wij er voor je zijn, de verloskundige zorg gaat door zoals altijd. Dus op een veilige manier! Dus of je nu een medische indicatie hebt of komt bevallen met je eigen verloskundige, jullie zijn van harte welkom. Ook kun je voor consult naar ons ziekenhuis komen indien nodig. Patienten met het coronavirus worden in een afgeschermde omgeving gezien en worden bovendien opgenomen op onze andere locatie te Nieuwegein. Voor mogelijke opname van zwangeren of kraamvrouwen met klachten passend bij COVID-19 infectie zijn speciale suites ingericht en zijn wij goed voorbereid.
Voor jou als zwangere is er dan ook geen extra risico om naar Geboortezorg te komen.

Ook pijnbestrijding op de suite is mogelijk. Zo ook een ruggenprik tijdens de bevalling. De anesthesist kan nog steeds komen voor een ruggenprik. Het kan zijn dat er gekozen wordt voor een andere vorm van pijnstilling. Dit zal uiteraard altijd in overleg gaan.

Zwanger, bevallen en het coronavirus kort en bondig

Wil je alles kort en bondig en met beeld lezen, klik dan hier. Heb jij of heeft je partner mogelijk klachten of heb je toch nog een dringende vraag, neem dan vooral contact op met je zorgverlener. Kom niet zomaar met klachten naar ons ziekenhuis of St. Antonius Geboortezorg.

Lees hier meer over het coronavirus in verschillende talen.

Aangepaste bezoek- en begeleidersregeling Geboortezorg

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, is de bestaande bezoekersregeling aangescherpt bij Geboortezorg. Hoe lastig ook, we vragen jullie voor je eigen veiligheid en die van ons en onze patiënten, om je hier aan te houden. Dit betekent het volgende:

 • Heb je corona, klachten die kunnen wijzen op corona of zit je in quarantaine? Dan is het bezoeken van je naaste/familie niet toegestaan.
 • Draag op de aangegeven plekken in het ziekenhuis een mond-neusmasker om onze kwetsbare patiënten te beschermen. 
 • Bij de bevalling zijn 2 personen welkom. Over algemeen is de partner aanwezig en daarnaast mag een professional als een geboortefotograaf of een moeder, zus etc. bij de bevalling zijn indien gewenst.
 • Wij benaderen alle zwangeren en partners met de vraag of zijn griepachtige klachten hebben. Bij klachten of vastgestelde besmetting met het coronavirus worden er veiligheidsmaatregelen genomen. De partner (begeleider) kan dus ook in dat geval bij de bevalling aanwezig zijn.
 • Er mag 1 persoon op bezoek komen tussen 14.00 en 20.00 uur. Er mag niet verder van bezoeker worden gewisseld. Ook deze bezoekers houden zich aan de algemene richtlijnen.
 • Lees eerder op deze pagina de informatie over de benodigde QR-code voor bezoekers.
 • Broertjes/zusjes boven de 13 jaar worden gezien als volwassene. T.a.v. bezoek worden zij dus niet tot de kinderen gerekend maar als 1 extra persoon. 
 • Geen andere kinderen.
 • Bezoek dient op de kamer te blijven.
 • De partner is altijd (24/7) welkom, bij voorkeur zonder klachten. 
 • Graag het in- en uitlopen door de partner zoveel mogelijk beperken. 
 • Voor specifieke gevallen kan overleg gepleegd worden met de behandelaar.
 • De algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM blijven gelden: was je handen regelmatig, hoest en nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Volg de instructies in het ziekenhuis t.a.v. stickers, looplijnen etc.

Broertje(s)/zusje(s) zijn welkom!

 • Broertje(s)/zusje(s) is/zijn welkom (zonder klachten!) gedurende tussen 14.00 - 20.00 uur onder begeleiding van de partner of een bezoeker. Dit geldt voor kinderen tot 13 jaar. Kinderen boven de 13 jaar gelden als 1 persoon extra bezoek. 
 • Indien van toepassing mogen er dus meerdere kinderen (< 13 jaar) tegelijk op bezoek komen. Echter, geen andere kinderen!
 • Ook de kinderen blijven op de kamer.
 • Kinderen mogen uiteraard ook hun moeder een bezoekje brengen indien de moeder is opgenomen maar de baby nog niet is geboren.
 • Wanneer de moeder korter dan 24 uur bij ons verblijft, vragen we eventueel tot thuis te wachten met de kennismaking.

Maatregelen polikliniek

Voor jouw én onze veiligheid, moeten we ook voor onze poliklinieken maatregelen nemen om de omgeving zo veilig mogelijk te houden. Dit betekent het volgende:

 • Het is toegestaan dat er 1 begeleider mee komt naar de afspraak bij de poliklinieken van Geboortezorg. Helaas nog geen kinderen. 
 • Partners/begeleiders met corona, klachten die kunnen wijzen op corona of die in quarantaine zitten, kunnen niet meekomen. 
 • Heb je zelf klachten als zwangere? Neem dan eerst contact op met ons. Bij verkoudheidsklachten en koorts kunnen wij dan al maatregelen nemen zodat je niet in de wachtruimte zit en op een aparte kamer gezien kan worden.
 • We vragen je in de wachtruimte van de poli een mond-neusmasker te dragen.
 • Gedurende deze bijzondere tijd is kortdurend facetimen of skypen aan het einde van de echo toegestaan. Ook kun je op deze manier de hartslag van jullie kindje aan je naaste laten horen. Uiteraard bieden we jullie graag deze mogelijkheid van meekijken. Het is echter niet mogelijk en niet toegestaan om tijdens het gehele echo-onderzoek gebruik te maken van beeldbellen. In het kader van de AVG is filmen niet toegestaan.

Sinds het coronavirus worden sommige afspraken op de polikliniek mogelijk uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten voor wie dit geldt, worden van tevoren gebeld hierover. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.

Geen rondleidingen, wel webinars

Op basis van de landelijke richtlijnen en het ziekenhuisbeleid is besloten om in ieder geval voorlopig bijeenkomsten in ons ziekenhuis niet door te laten gaan. Dit betekent helaas dat de rondleidingen bij St. Antonius Geboortezorg voorlopig vervallen. Als Geboortezorg vinden we het jammer dat we de bijeenkomsten moeten annuleren. We realiseren ons dat jullie toch graag een kijkje hadden willen nemen op onze afdeling en de informatie hadden willen ontvangen. Heel veel informatie over onze zorg kun je vinden op deze website. Je vindt er bijvoorbeeld een korte virtuele rondleiding en een praktische presentatie over de route naar en bij Geboortezorg op het moment dat jullie echt bij ons komen bevallen.

Vragen? Stel ze gerust aan je zorgverlener of aan ons. En hopelijk kunnen we jullie op een later moment alsnog verwelkomen bij een rondleiding van Geboortezorg.

Ook onze informatieavond Een goede start is vervallen en vervangen door webinars. Veel informatie over bijvoorbeeld borstvoeding kun je ook vinden op onze website. Heb je specifieke vragen over borstvoeding dan kun je mailen naar onze lactatiekundigen.

Lees meer algemeen nieuws over het coronavirus

Hartelijk dank voor jullie medewerking en begrip om onze patiënten en onze medewerkers te beschermen! Samen zorgen we zo voor veilige zorg.

Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19

Zoals ongetwijfeld bekend, kun je veel informatie vinden op de site van het RIVM. Belangrijke veelgestelde vragen zetten we hieronder op een rijtje.

Ben ik besmet met het coronavirus?
Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 kunt u zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Mocht u overwegen uw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is.

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Waar meld ik mij als zwangere als ik klachten heb die kunnen passen bij COVID-19 infectie?
Meld je dan telefonisch bij je verloskundig zorgverlener. Deze zal je adviseren wat te doen.

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Overleg met je verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?
Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in je nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven. Lees hier meer over het geven van borstvoeding t.a.v. het coronavirus.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?
In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

Wat moet ik doen bij zwangerschapsklachten zoals buikpijn of minder leven voelen?
Voor alle klachten waarvoor je normaal ook je verloskundig zorgverlener zou bellen, doe je dat nu ook. Wanneer nodig kun je voor consult naar ons ziekenhuis komen. Wij zijn er voor je en de verloskundige zorg gaat gewoon door zoals normaal, dus op een veilige manier. Patiënten met corona worden in een afgeschermde omgeving gezien en worden verpleegd op onze locatie te Nieuwegein. Voor zwangeren of kraamvrouwen met klachten passend bij COVID-19 infectie zijn speciale suites ingericht. Voor jou als zwangere is er geen extra risico om naar Geboortezorg te komen.

Klik hier voor meer vragen en antwoorden over het virus en zwangerschap.