Nieuws
2 januari 2021

Webinars 'Herstel bij kanker'

Data voor 2021

Het St. Antonius Kankercentrum organiseert regelmatig de informatiebijeenkomst Herstel bij kanker. Vanwege het coronavirus worden deze bijeenkomsten voorlopig als webinar aangeboden.

Onze zorgverleners (verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en maatschappelijk werker) geven adviezen en praktische tips om hiermee om te gaan.

Data en onderwerpen webinars 2021

 • 5 januari: Intimiteit & seksualiteit
 • 2 februari: Energiemanagement & bewegen
 • 2 maart: Werken aan werk
 • 6 april: Late effecten
 • 4 mei: Cognitieve klachten
 • 1 juni: Voeding
 • 6 juli: Intimiteit & seksualiteit
 • 3 augustus: Energiemanagement & bewegen
 • 7 september: Werken aan werk
 • 5 oktober: Late effecten
 • 2 november: Cognitieve klachten
 • 7 december: Voeding

Intimiteit & seksualiteit

Als u de diagnose kanker krijgt, is het niet vreemd dat seksualiteit en intimiteit tijdelijk meer naar de achtergrond verdwijnen. Maar als het leven verder gaat en er weer ruimte voor komt, blijkt misschien wel van alles te zijn veranderd. Herkent u dit? In deze webinar gaan de verpleegkundig specialist en maatschappelijk werkster in op de lichamelijke en psychische oorzaken van een veranderde seksuele relatie met uzelf en/of uw partner. Ook worden handvatten en tips gegeven.

Energiemanagement & bewegen

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht tijdens en/of na uw behandeling. Uw belastbaarheid kan hierdoor zijn afgenomen. Door middel van bewegen zorgt u ervoor dat de belastbaarheid toeneemt en vermoeidheid afneemt; bewegen is dus zowel tijdens als na de behandeling van belang. Daarnaast is het belangrijk om rust en ritme bewaren in een drukke periode, waarin er veel op u afkomt. Niet rennen maar plannen! De fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen meer hierover.

Werken aan werk

Als u de diagnose kanker krijgt, heeft dat gevolgen voor uw functioneren op uw werk. Kunt u gewoon doorwerken? Wat zijn uw rechten en plichten. Mag uw werkgever u zomaar ontslaan? En wat betekent het voor uw inkomen? Tijdens deze webinar geeft de medisch maatschappelijk werker u praktische informatie en is er ruimte om uw vragen te beantwoorden.

Late effecten

Steeds meer mensen worden succesvol tegen kanker behandeld. Het is bekend dat bij behandeling met chemotherapie, bestraling of chirurgie op de lange termijn bijwerkingen of effecten kunnen optreden. Onder ‘late gevolgen’ verstaan we langdurige veranderingen die u kunt ervaren op psychisch, lichamelijk of cognitief gebied die uw dagelijks functioneren belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan: vermoeidheid, concentratieproblemen, seksuele problemen, angst voor terugkeer van kanker, depressie, werk niet goed kunnen uitvoeren, neuropathie en/of hart- en vaatziekten.

Soms is het niet zeker of bepaalde klachten een gevolg zijn van de (behandeling van) kanker of van iets anders (zoals ouder worden). Wat hoort erbij en wat niet en bij welke klachten moet u aan de bel trekken? De verpleegkundig specialist vertelt hier meer over.

Cognitieve klachten

Mensen die kanker hebben (gehad), kunnen cognitieve problemen ervaren zoals aandachts- en geheugenproblemen, een vertraagd werk- en denktempo of het hebben van een  verminderd vermogen om te plannen en organiseren. In deze bijeenkomst bespreken de verpleegkundig specialist en ergotherapeut wat de oorzaken kunnen zijn, wat u zelf kunt doen aan cognitieve problemen en waar u terechtkunt voor hulp.

Voeding

Gezonde voeding levert een zeer waardevolle bijdrage aan de behandeling van en na kanker. Met de juiste voeding kunt u uw overlevingskansen en kwaliteit van leven verhogen en onnodige complicaties voorkomen. Daarnaast helpt de juiste voeding het lichaam te herstellen. De diëtiste vertelt u wat u kunt met uw voeding tijdens en na de kanker(behandeling).

Praktische informatie en aanmelden

De webinars zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in herstel bij kanker. Ook als u geen patiënt bent van het St. Antonius Ziekenhuis, kunt u deelnemen.

De webinars vinden plaats van 10.30 tot 11.30 uur. U kunt zich aanmelden voor een webinar bij uw behandelend arts/verpleegkundig specialist of door contact op te nemen via pb&r-secretariaat-utrecht@antoniusziekenhuis.nl of 088 320 77 50.

Geef aan aan welke webinar u wilt deelnemen. Na uw aanmelding ontvangt u een link, waarmee u kunt meedoen. Deelname is gratis.