Nieuwsoverzicht

Betere behandelresultaten en sneller herstel bij robotoperatie

Alvleesklierkanker in vroeg stadium behandeld via robotchirurgie

robotoperatie_alvleesklier

Patiënten met een voorstadium van alvleesklierkanker worden in het samenwerkingsverband RAKU behandeld via robotchirurgie. Binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht werken artsen van vijf regionale ziekenhuizen, gespecialiseerd verpleegkundigen én onderzoekers nauw met elkaar samen om de behandeling van kanker te centraliseren en daarmee de kwaliteit te verhogen.

Alvleesklierkanker heeft een matige prognose. Als afwijkingen echter in een voorstadium worden gediagnosticeerd én als dan snel en goed wordt ingegrepen, neemt de kans op het daadwerkelijk krijgen van deze kankervorm aanzienlijk af.

Voorheen werd bij dit soort afwijkingen gebruik gemaakt van een laparoscopische operatie of een open benadering. Bij een open benadering wordt er via een snee in de buik geopereerd wat ervoor zorgt dat je er goed bij kunt, maar wel een groot litteken tot gevolg heeft. Bij laparoscopie worden via kleine gaatjes in de buik ultrakleine instrumenten en een camera naar binnen gebracht. Nadeel is dat je alleen een tweedimensionaal beeld hebt.

“Tegenwoordig doen we deze ingreep via robotchirurgie”, vertelt hoogleraar professor Quintus Molenaar van het RAKU. Hij is een van de artsen die gespecialiseerd is in de lever- en alvleesklierchirurgie. “De robot geeft je een driedimensionaal beeld en je kunt veel meer bewegingen maken dan met de oudere techniek. Je hebt dus een veel beter zicht én meer mogelijkheden om veilig en goed in de buik te werken. Je kunt het dus zien als dat je de mogelijkheden hebt van een open operatie maar zonder het litteken. ” Naast de verbeterde behandelresultaten is een ander voordeel van de robotchirurgie dat patiënten na een ingreep sneller herstellen.
robotoperatie_alvleesklier_2

Studies

De samenwerking in RAKU-verband zorgt ervoor dat alle patiënten met een bepaalde diagnose op één plaats gezien en besproken worden. In dat team zit ook altijd een onderzoeker, zodat patiënten makkelijker mee kunnen doen met vernieuwende studies. “Op die manier kunnen we de kansen van deze patiënten nu én in de toekomst verder verbeteren”, aldus Molenaar.

Resultaten

Het zal niemand verbazen dat de resultaten van de ingreep in de laatste tijd sterk verbeterd zijn. Quintus Molenaar: “We hebben die resultaten in kaart gebracht en we zien duidelijk dat de toename in volume eraan bijdraagt dat we steeds effectiever kunnen behandelen. We hebben als chirurgen meer ervaring in deze vorm van chirurgie. Er zijn beduidend minder complicaties en als er complicaties optreden, herkennen we die sneller en kunnen we ook sneller de juiste behandeling inzetten.”

Pancreascentrum

Met de regionale samenwerking is inmiddels in de regio Utrecht het grootste pancreascentrum (pancreas is een ander woord voor alvleesklier) van Nederland ontstaan. “Hier staat een team van zes gespecialiseerde chirurgen dat de hele dag levers en alvleesklieren opereert en de zorg voor deze patiënten draagt. Ook in het weekend. Dat is echt uniek, een enorme stap voorwaarts.”

Terug naar boven