Nieuwsoverzicht

Dermatologen St. Antonius: Laat een verdachte plek tijdig controleren

huidkanker

De coronacrisis zorgde ervoor dat veel mensen terughoudend waren om een zorgverlener te raadplegen. Het aantal kankerdiagnoses nam hierdoor af; de grootste daling in het aantal diagnoses werd gezien bij huidkanker zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Dit beeld herkennen ook de dermatologen van het St. Antonius Ziekenhuis en ze doen dan ook een oproep. “Wacht niet. Het is belangrijk dat je een verdachte huidafwijking tijdig laat controleren.”

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat betekent dat één op de vijf Nederlanders de diagnose huidkanker krijgt. In april en mei daalde het aantal geregistreerde aantal huidkankerdiagnosen fors. Inmiddels neemt het aantal patiënten op de polikliniek wel weer toe volgens Sander Koppen, dermatoloog in het St. Antonius. “Maar de afgelopen maanden is het beduidend rustiger geweest. Mensen waren vanwege de coronacrisis toch angstig om naar de huisarts en het ziekenhuis te gaan.”

Koppen benadrukt dat het belangrijk is om verdachte plekken tijdig te laten controleren. De meeste huidkankers veroorzaken geen of weinig alarmerende klachten, zoals jeuk of pijn. Daardoor duurt het vaak lang voordat de diagnose gesteld wordt.  “Het is heel belangrijk om je huid goed in de gaten te houden. Let bijvoorbeeld op moedervlekken die groter of donkerder worden. Bloedende of jeukende moedervlekken moeten beoordeeld worden. Ook zweertjes die spontaan ontstaan en niet genezen zijn verdacht. Wanneer je een plekje niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts. Ook in deze tijd.”

Soorten huidkanker, risico’s en behandeling

De dermatologen van het St. Antonius Kankercentrum zijn gespecialiseerd in huidkanker. Er zijn drie veelvoorkomende soorten huidkanker. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm en is goed behandelbaar. Voor het hoog-risico basaalcelcarcinoom bieden de dermatologen van het St. Antonius Ziekenhuis de Mohs’ micrografische chirurgie als behandeling aan. Dit is een speciale operatietechniek waarbij de huidkanker zo precies mogelijk verwijderd wordt, zonder dat daarbij teveel gezonde huid verloren gaat. De huidkankersoorten plaveiselcelcarcinoom en melanoom komen minder vaak voor, maar kunnen wel uitzaaiingen veroorzaken waar een patiënt uiteindelijk aan kan overlijden.

Check je plek

“Het is belangrijk dat mensen ondanks de coronacrisis alert blijven op verdachte huidafwijkingen. Altijd geldt: hoe sneller je erbij bent, des te beter de tumor te behandelen is.” Voorheen konden verdachte plekjes elke dinsdagochtend gecontroleerd worden tijdens het inloopspreekuur "Check je plek" op onze locatie in Utrecht, maar vanwege de coronacrisis gaat dit spreekuur voorlopig niet door. “We zijn echter wel bezig om te kijken hoe we dit inloopspreekuur op een veilige manier weer kunnen opstarten”, aldus Koppen. “Neem tot die tijd telefonisch contact op met de polikliniek Dermatologie om -na verwijzing door de huisarts- een afspraak in te plannen.”

Smeren, smeren, smeren

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om de kans op huidkanker te verkleinen is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. “Smeer zonnebrandcrème met minimaal factor 30 tijdens zonnige dagen en herhaal het insmeren meerdere keren per dag”, vertelt collega-dermatoloog Amber Goedkoop. “Smeer niet alleen wanneer je gaat zonnen, maar ook als je buiten gaat sporten.” Verder is het advies om de volle zon tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk te vermijden.

Terug naar boven