Nieuwsoverzicht

St. Antonius start nieuwe behandeling tegen progressieve MS

Op de foto v.l.n.r.: dr. Erwin Hoogervorst (neuroloog), dr. Stephan Frequin (neuroloog), mevrouw Merten-Fokkema (eerst behandelde patiënte), Marian Eskes (MS-verpleegkundige), Sanne Gouderjaan (MS-verpleegkundige in opleiding).
Op de foto v.l.n.r.: dr. Erwin Hoogervorst (neuroloog), dr. Stephan Frequin (neuroloog), mevrouw Merten-Fokkema (eerst behandelde patiënte), Marian Eskes (MS-verpleegkundige), Sanne Gouderjaan (MS-verpleegkundige in opleiding).

Onlangs kreeg de eerste MS-patiënt in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht een nieuwe behandeling tegen primair progressief verlopende MS (PPMS). Een bijzonder moment, waar het St. Antonius maar vooral veel MS-patiënten naar hebben uitgekeken.

Tot voor kort was er geen geregistreerd geneesmiddel voor primair progressieve MS. Na langdurig onderzoek werd eind vorig jaar een nieuw geneesmiddel Ocrelizumab (Ocrevus®) geregistreerd. Sinds twee weken is nu ook de vergoeding hiervan via de basisverzekering een feit. Het St. Antonius MS Centrum was erop voorbereid, zodat patiënten die ervoor in aanmerking komen nu kunnen starten met de nieuwe behandeling.

Voor wie

Multiple Sclerose (MS) is een complexe chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel. Bij mensen met MS werkt het immuunsysteem niet goed, waardoor ontstekingen ontstaan die schade toebrengen aan zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg. Dat uit zich meestal in (aanvallen van) verschillende klachten, zoals wazig of dubbel zien, prikkelende, slapende of ‘dove’ armen en/of benen of zelfs verlammingsverschijnselen.

Er zijn verschillende vormen van MS. Mensen met een actieve relapsing multiple sclerose (RMS) én mensen met een vroege primair progressieve multiple sclerose (PPMS) komen in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. Dat zijn patiënten bij wie sprake is van actieve ontstekingen. Naar verwachting kunnen dit jaar circa 30 tot 40 patiënten van het St. Antonius starten met deze nieuwe behandeling. Mevrouw Merten-Fokkema is een van hen en kreeg maandag als eerste patiënt in het St. Antonius het nieuwe geneesmiddel toegediend. “Ik heb hier zo lang op moeten wachten en nu ineens is het dan zo ver. En het ging nu ook ineens heel snel. Vorige week op de poli spraken we erover dat er iets nieuws kwam en nu lig ik hier al. Ik ben zó blij!”

De behandeling

Voor deze behandeling komen patiënten eens per half jaar naar het ziekenhuis waar ze het nieuwe geneesmiddel via een infuus toegediend krijgen. De behandeling zorgt ervoor dat de ontstekingen en de aanvallen op het zenuwstelsel verminderen en vertraagt de progressie van de ziekte. Gemiddeld zes tot twaalf maanden na de eerste behandeling zijn de eerste resultaten van de behandeling merkbaar voor patiënten.

Neuroloog dr. Stephan Frequin van het St. Antonius Ziekenhuis: “We hebben vanuit het St. Antonius een bijdrage geleverd aan het trial onderzoek met Ocrelizumab voor deze vorm van MS. We zijn dan ook enorm verheugd dat we na al die jaren eindelijk voor deze bijzondere MS-patiëntengroep een goede behandeloptie kunnen aanbieden."

St. Antonius MS Centrum

Het MS Centrum van het St. Antonius is een van de grotere MS-centra in Nederland waar deze nieuwe behandeling wordt gegeven. Het centrum is gecertificeerd door het Nationaal MS Fonds en erkend als expertisecentrum voor MS door STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen). Omdat bij MS naast neurologische kennis ook kennis van andere specialismen van belang is, worden patiënten bijgestaan door een multidisciplinair team van neurologen, MS-verpleegkundigen, revalidatieartsen, urologen, oogartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk medewerkers.

Om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van MS te kunnen ontwikkelen, is uitgebreid onderzoek onmisbaar. Daarom neemt het St. Antonius MS centrum actief deel aan diverse studies met nieuwe medicijnen om zo bij te dragen aan een toekomst waarin de ziekte vertraagd en mogelijk zelfs gestopt kan worden.

Terug naar boven