Nieuwsoverzicht

Videoafspraken: minder belastend én toch vertrouwd

ehe-eelke-lemmens2

Sinds corona vinden afspraken steeds vaker online plaats. In plaats van naar het ziekenhuis te komen, spreken patiënten hun zorgverlener thuis via video. Dit scheelt reistijd en is daarom vaak een stuk minder belastend. Hans Wijngaard (57) is erg enthousiast over de videoafspraken. “Ondanks dat het op afstand is, voelt het vertrouwd.”  

De heer Wijngaard werd in februari 2019 in ons ziekenhuis geopereerd vanwege de diagnose alvleesklierkanker. Sindsdien moet hij regelmatig een scan laten maken ter controle. De uitslag bespreekt hij daarna altijd met verpleegkundig specialist Eelke Lemmens. Sinds corona doen zij deze controleafspraken via video.

“Ik woon in Deventer en dat betekent zo’n 1,5 uur heen én weer terug voor een afspraak in het ziekenhuis. Mijn vrouw wil altijd graag mee om mij bij te staan, maar ook haar kost het dus veel tijd en zij moet er bovendien voor vrij nemen. Sinds we gebruik maken van een videoafspraak, zijn de controleafspraken voor ons allebei veel minder belastend."

Kijkje in de thuissituatie

Ook Eelke Lemmens ziet veel voordelen aan deze vorm van zorg op afstand. Vorige zomer startte Lemmens met videoafspraken; inmiddels doet hij er 2-5 per week. “Toen de coronacrisis uitbrak, deed ik controleafspraken eerst telefonisch in plaats van fysiek. Maar ik miste daarbij het contact. Bij een videoafspraak kan ik zien of mijn boodschap overkomt en hoe een patiënt hierop reageert. Bovendien krijg ik letterlijk een kijkje in de thuissituatie van de patiënt, wat mij vaak een beter beeld geeft van iemand.”

Lemmens ziet de videoafspraken als een verrijking van de zorg. “Het is in veel gevallen een prima vervanging van een fysieke afspraak, want het is echt niet altijd nodig dat patiënten naar het ziekenhuis komen. Doordat je elkaar toch kunt zien, hou je verbinding. Voor de patiënt is het fijn omdat hij geen reistijd heeft. Hij kan gewoon in zijn vertrouwde omgeving blijven. De zorgverlener komt gewoon bij jou op visite!”

hans-wijngaard-6

Bedanken

De heer Wijngaard wil zeker gebruik blijven maken van videoafspraken. "Toch wil ik graag nog een keer naar het ziekenhuis komen om Eelke persoonlijk te bedanken voor alles wat hij voor mij gedaan heeft."

Heeft u binnenkort ook een videoafspraak of wilt u er meer over weten? Lees meer informatie op onze website of bekijk dit filmpje(externe link).

Terug naar boven