Nieuwsoverzicht

Zelf je dialyse doen? Het kan in het St. Antonius!

still_hemodialyse_03

Patiënten met nierfalen komen vaak meerdere keren per week naar het ziekenhuis voor een hemodialyse. Dialyseverpleegkundigen sluiten patiënten hiervoor aan op een dialyseapparaat met kunstnier dat het bloed filtert. In het St. Antonius Ziekenhuis kunnen nierpatiënten de dialyse voortaan zelf uitvoeren.

“Zo worden zij meer betrokken bij hun behandeling en krijgen meer inzicht in hun medicatie, bloeduitslagen en ziekteverloop. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen”, aldus Heleen Hordijk, dialyseverpleegkundige en betrokken bij het project.

Training

Om deze zogeheten actieve hemodialyse als patiënt onder de knie te krijgen, ontwikkelde Heleen samen met een aantal collega’s een training. “Een training op maat waarbij patiënten actiever betrokken worden bij hun behandeling.” Die betrokkenheid kan variëren van het zelf klaarleggen van de bloeddrukband en deken, het opbouwen van de hemodialysemachine tot een volledig zelfstandig uitgevoerde hemodialysebehandeling. 

Anna Pieris is een van de patiënten die in een 8 weken durende training leerde hoe zij zelf haar eigen hemodialysebehandeling uitvoert. “Ik doe bijna alles wat de verpleegkundige doet zoveel mogelijk zelf. Je bent zo een stuk zelfstandiger en minder afhankelijk.” 

Bekijk in deze video hoe Anna haar eigen dialyse doet.

Wilt u meer weten over de actieve hemodialyse? Kijk dan op de pagina van het Dialysecentrum

Terug naar boven