Kindergeneeskunde

Speciale kinderpoli's en spreekuren

Kindergeneeskunde heeft voor diverse aandoeningen speciale poli's en spreekuren. Hieronder leest u meer over deze spreekuren. Wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met de poli Kindergeneeskunde.

Ieder jaar worden er in Nederland 700 baby’s opgenomen in het ziekenhuis omdat zij veel huilen. In maar 5% van de gevallen heeft dit een medische oorzaak. Wanneer uw baby overmatig huilt, kan dit voor veel stress zorgen. Ouders kunnen door de huisarts en jeugdarts direct verwezen worden naar de ABC-poli. Op deze poli wordt de baby lichamelijk onderzocht door een ervaren kinderarts waarbij aandacht is voor groei en ontwikkeling. De medisch pedagogisch zorgverlener helpt de ouders bij het troosten van hun baby, bijvoorbeeld door het aanleren van de 5S troostmethode.

Binnen de Kindergeneeskunde en Kinderneurologie nemen diagnostiek, behandeling en begeleiding van kinderen met een ontwikkelings-achterstand een belangrijke plaats in. Wij hebben spreekuren voor ontwikkelingsachterstand- en ontwikkelingsproblemen in Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Kinderen met (het vermoeden van) problemen in de motore ontwikkeling en/of een verstandelijke beperking van alle leeftijden kunnen naar deze spreekuren verwezen worden.

Soms is de oorzaak al van begin af aan duidelijk, bijvoorbeeld bij kinderen die geboren zijn met een aangeboren aandoening. Echter, vaak wordt de achterstand pas wat later opgemerkt. Dan start een zoektocht naar wat er precies aan de hand is en of er sprake is van een echte achterstand of niet. De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan u met uw kind naar ons spreekuur voor ontwikkelingsachterstand-en ontwikkelingsproblemen doorverwijzen. Het spreekuur wordt gehouden door een kinderarts of kinderneuroloog.

Het spreekuur

Vóórdat u het spreekuur bezoekt zullen wij al zo veel mogelijk informatie verzamelen over uw kind, door u een vragenlijst te laten invullen. Tijdens het spreekuur op de poli volgt een uitgebreid gesprek over de voorgeschiedenis en ontwikkeling van uw kind en eventuele bijzonderheden in de familie. Ook bespreken we waar u zich zorgen over maakt en welke begeleiding uw kind nodig heeft. Daarna kijkt de arts uw kind spelenderwijs na; de meeste kinderen ervaren dit als niet-belastend.  

De zoektocht naar wat er precies aan de hand is vraagt enige tijd. Hoe groot is het probleem of valt het eigenlijk allemaal erg mee? Wat is de oorzaak van de achterstand? En net zo belangrijk daarbij, welke hulp moet er worden ingezet om ervoor te zorgen dat uw kind op alle ontwikkelingsterreinen zo goed mogelijk vooruit komt. Dat heeft onze aandacht, zo nodig in samenwerking met andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis. Daarbij geven we ouders de ruimte en ondersteuning om hun eigen beslissingen te nemen.

Ons team

Wij zijn een medisch team van een kinderarts gespecialiseerd in erfelijke en aangeboren aandoeningen, drie kinderneurologen en een verpleegkundig specialist. Eén van ons volgt het kind als vaste arts van het eerste tot het laatste bezoek en coördineert de benodigde zorg. Is er verder onderzoek nodig dan hebben wij gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten in huis, logopedisten met veel ervaring in voedingsproblemen en (preverbale) communicatie, een diëtiste gespecialiseerd in kinderen met een beperking en een afdeling voor Kinder- en Jeugdpsychologie. Een van onze kinderneurologen is gespecialiseerd in  slaapproblemen, en behandelt deze in samenwerking met het team van het St. Antonius Slaapcentrum. Een klinisch geneticus uit het UMCU doet regelmatig polikliniek in ons ziekenhuis, evenals een kinderrevalidatiearts vanuit de Hoogstraat en een arts voor verstandelijk gehandicapten vanuit Abrona. Er is laagdrempelige en snelle verwijzing mogelijk naar een kinderpsychiater.

Wij werken samen met anderen

Diagnostiek en begeleiding in deze groep kinderen vereist vaak teamwerk, met goede overlegmogelijkheden en een goed inzicht in de voorzieningen in de regio. Wij werken binnen het ziekenhuis samen met o.a. de KNO-arts en oogarts met aandachtsgebied kinderen. Verder hebben we een intensieve samenwerking met het UMCU /WKZ en met de jeugdgezondheidszorg, kinderfysiotherapeuten en logopedisten buiten het ziekenhuis, de audiologische centra, Bartimeus, de gespecialiseerde jeugdhulpverlening (o.a. Youke, Reinaerde en de Amerpoort) en alle andere partners van het regionale zorgnetwerk.

Samenwerking Netwerk Integrale Kindzorg

Verder werken wij samen met het netwerk Integrale Kindzorg (NIK) Utrecht. Dit  is een netwerk van ervaren (zorg)professionals speciaal voor gezinnen met een ernstig ziek kind. Het NIK helpt een gezin keuzes te verhelderen en denkt mee in mogelijkheden op het gebied van zorg en ondersteuning. Binnen het NIK is de netwerkcoördinator het eerste aanspreekpunt voor ouders en (zorg)professionals. Kijk voor meer informatie op www.nikutrecht.nl of neem contact op met de netwerkcoördinator (info@nikutrecht.nl).

Afspraak

Is er twijfel over de motorische- spraaktaal- of verstandelijke ontwikkeling van uw kind, dan kan de huisarts, jeugdarts of medisch specialist u verwijzen naar ons team. Voor afspraken en informatie mail ontwikkelingsteam@antoniusziekenhuis.nl of neem telefonisch contact op met een van de coördinatoren van het Ontwikkelingsteam via T 088 - 320 63 00.

Naast het algemene ontwikkelingsspreekuur zijn er gespecialiseerde poliklinieken voor kinderen met DownsyndroomNeurofibromatose 1 en Prader-Willi syndroom

Op de Kinderdiabetespoli worden kinderen met diabetes mellitus begeleid door het kinderdiabetesteam (KDM-team). Ook kinderen waarbij vermoed wordt dat zij diabetes hebben komen naar deze poli. Het KDM-team bestaat uit kinderartsen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten en kinderpsychologen. Ook is er een maatschappelijk werker beschikbaar.

Eén van de kinderartsen van het KDM-team is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor acute vragen. Verder zijn de kinderdiabetesverpleegkundigen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar voor vragen.

Kinderen met syndroom van Down hebben vaak lichamelijke problemen en moeilijkheden in de ontwikkeling. Daardoor hebben zij zorg nodig van meerdere hulpverleners. Daarvoor heeft het St. Antonius Ziekenhuis de Downpoli. Hier bieden we in één polikliniek alle zorg die uw kind nodig heeft. Lees hier meer over dit team.

Door de zorg zoveel mogelijk vanuit één ziekenhuis aan te bieden binnen één spreekuur, is er een goede samenwerking tussen de verschillende hulpverleners en is in de loop van de jaren speciale deskundigheid op het gebied van het syndroom van Down opgebouwd. Voordeel voor u is dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft. 

Constitutioneel (atopisch) eczeem is een veelvoorkomende aandoening die al vanaf de eerste levensmaanden kan voorkomen. De huid is rood en er zijn blaasjes, korstjes, pukkeltjes en schilfers zichtbaar. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en een droge huid.

Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem in de loop van de jaren. Bij het ouder worden kan er allergische rhinitis en astma optreden, de andere uitingen van atopisch syndroom.

Heeft uw kind constitutioneel eczeem en andere allergische reacties? Dan kunt u terecht bij het eczeem-/allergiespreekuur.

Voor een bezoek aan het eczeem-/allergiespreekuur kunt u iedere eerste woensdag van de maand terecht. 

Binnen de vakgroep kindergeneeskunde is er specifieke aandacht voor kinderen met plasproblemen. Voor de meeste kinderen verloopt het zindelijk worden als een vanzelfsprekend proces. Een kleinere groep kinderen leert zich het gebruiken van blaas- en bekkenbodemspieren verkeerd aan. Dit kan plasklachten geven: 

  • natte plekken of hele natte broeken overdag;
  • zeer vaak moeten plassen;
  • steeds terugkerende blaasontstekingen;
  • bedplassen vanaf de leeftijd van 6 jaar;
  • combinatie van bovenstaande problematiek;
  • bovenstaande klachten in combinatie met ontlastingsproblemen, zoals verstopping of zelfs broekpoepen

Wanneer uw kind luchtwegklachten heeft, kan uw huisarts u doorverwijzen naar het longspreekuur. U kunt hier met uw kind terecht voor allerlei klachten die met de luchtwegen te maken hebben, zoals piepen, benauwdheid, hoesten en (verdenking op) astma. Uw kind wordt gezien door een kinderarts die gespecialiseerd is in kinderlongziekten. Na het eerste consult doet de specialist een voorstel voor eventueel aanvullend onderzoek en behandeling en bespreekt deze met u. Later komt u terug voor een controleafspraak en wordt het effect van de behandeling geëvalueerd. Afhankelijk van de problemen die zich voordoen bij uw kind, blijft uw kind onder controle op de polikliniek of wordt terugverwezen naar de huisarts. 

Wanneer kunt u terecht?

Voor het longspreekuur kunt u twee-wekelijks op woensdagmiddag terecht op de polikliniek Kindergeneeskunde. 

Het is belangrijk dat kinderen met astma regelmatig door een arts worden gecontroleerd. Dit kan bij de huisarts of bij de kinderarts. In het St. Antonius Ziekenhuis kunnen kinderen vanaf 4 jaar die al bekend zijn met astma en redelijk stabiel zijn hiervoor terecht op het longspreekuur. Bij hen is ieder jaar een check-up nodig om het verloop van de ziekte en de conditie van de longen te controleren.

Op deze poli helpen we ook kinderen met andere longklachten.

Op deze poli komen kinderen die een gecompliceerd hormonaal probleem hebben en met hormonen behandeld (moeten) worden.

Hieronder vallen:

  • groeiproblemen, die met groeihormoon behandeld worden;
  • te vroege of te late puberteitsontwikkeling;
  • te snelle of te langzame schildklierfunctie;
  • bijnierschorsproblemen;
  • problemen in de kalkstofwisseling.

Kinderen bezoeken de poli voor vaststellen van de diagnose en/of controle.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar met hoofdpijn zijn welkom op het hoofdpijnspreekuur.
Werkwijze

Hoofdpijn komt vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat 15% van alle kinderen tussen de 6 en 16 jaar minimaal 2 keer per maand last heeft van hoofdpijn. Slechts een klein deel van deze kinderen bezoekt hiervoor een specialist, meestal is dit een kinderarts of een (kinder)neuroloog.

Wij nemen de hoofdpijn van uw kind serieus. De kinderarts of kinderneuroloog zal eerst diverse vragen stellen over de klachten en vervolgens lichamelijk en neurologisch onderzoek doen. Aan de hand daarvan kan hij u meestal vertellen welk type hoofdpijn uw kind heeft. 

Het Prader-Willi syndroom (PWS) is een zeldzame aangeboren aandoening met een genetische oorzaak. Kinderen met PWS hebben vaak meer lichamelijke problemenontwikkelingsachterstand op het gebied van de motoriek, communicatie en gedrag en ook specifieke hormonale problemen.

Omdat dit syndroom zo weinig voorkomt is de zorg gecentraliseerd in een klein aantal behandelteams in Nederland. Het regionale team voor kinderen met Prader-Willi Syndroom Midden-Nederland is gevestigd in het St. Antonius Ziekenhuis.

Kinderen met dit syndroom kunnen vanaf zeer jonge leeftijd behandeld worden met groeihormoon. Dit gebeurt bijna altijd in studieverband, gecoördineerd vanuit Stichting Kind en Groei, Rotterdam. Ook voor andere therapieën speciaal voor PWS is binnen deze Stichting heel veel expertise verzameld.

Op de Prader-Willi polikliniek wordt de zorg door de kinderendocrinoloog en kinderarts erfelijke en aangeboren afwijkingen gecombineerd met een dokter vanuit de Stichting Kind en Groei. Gezamenlijk proberen we de beste zorg te leveren voor de kinderen en hun familie, gevoed met steeds de nieuwste inzichten.

Samenstelling team:

  • Gera Hoorweg-Nijman: kinderarts- endocrinoloog
  • Hester van Wieringen: kinderarts erfelijke en aangeboren afwijkingen
  • Stichting Kind en Groei
Terug naar boven