Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

Scan afwijkende verbinding bloedsomloop (long rechts links shunt)

Met dit onderzoek is het mogelijk om een eventuele verbinding op te sporen tussen de grote bloedsomloop (in het hele lichaam) en de kleine bloedsomloop (in de longen). Om dit te onderzoeken wordt een radioactieve stof toegediend, waarna zowel een foto van het hele lichaam als foto’s van de longen worden gemaakt.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt dus normaal eten, drinken en eventuele medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op.

Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Verloop onderzoek

Dit onderzoek wordt gedaan om een eventuele verbinding op te sporen tussen de grote bloedsomloop (in het hele lichaam) en de kleine bloedsomloop (in de longen). Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Op de afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en meldt u zich bij de balie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
  • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Hier gaat u op een onderzoekstafel liggen en krijgt u een radioactieve stof toegediend die de verdeling van bloed over de longen zichtbaar maakt. U kunt uw kleren gewoon aanhouden, maar sieraden en overige metalen moet u afdoen. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen.
  • De toediening van de radioactieve stof gaat via een infuus in de arm. Het plaatsen van het infuus is vergelijkbaar met het afnemen van bloed. Verder merkt u niets van de injectie. Voor het beste resultaat moet de radioactieve stof vlak voor de injectie klaargemaakt worden. Daardoor kan het zijn dat u na het plaatsen van het infuus even moet wachten tot de radioactieve stof klaar is.
  • Nadat de radioactieve stof is toegediend, start de laborant direct met het maken van de scan van het hele lichaam. Hierbij komt een camera vlak boven uw hoofd te staan en schuift u langzaam onder deze camera door. Dit duurt 10 tot 15 minuten.
  • Vervolgens wordt de camera in een andere positie gezet om foto’s van alleen de longen te maken. Deze foto’s worden gemaakt terwijl u met de borstkas tegen de camera aan zit. Bij deze foto’s wordt zowel de doorbloeding van de longen als de verdeling van lucht over de longen in beeld gebracht. De tijd die voor elke foto nodig is varieert per persoon, meestal zijn er enkele minuten per foto nodig.
  • Bij de foto’s van de verdeling van bloed over de longen hoeft u alleen maar enkele minuten stil te zitten.
  • Om de verdeling van lucht over de longen in beeld te brengen, is het nodig dat u een licht radioactief gas inademt. Dit gas is reukloos en niet schadelijk. U ademt hiervoor in en uit via een mondstuk, waaruit een mengsel van gewone lucht en het gas komt. U krijgt evenveel lucht binnen als normaal, maar het ademen kan wat zwaarder aanvoelen.
  • De foto’s worden vanuit vier verschillende richtingen gemaakt. Van elke richting wordt zowel een doorbloedingsfoto (zonder mondstuk) als een foto van de luchtverdeling (met mondstuk) gemaakt.
  • Als alle foto’s gemaakt zijn, kijkt de laborant of ze allemaal gelukt zijn. Soms is het nodig aanvullende foto’s te maken. De laborant vertelt u wanneer het onderzoek klaar is. Daarna kunt u naar huis.

Duur onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Nazorg

Geen bijwerkingen

Het onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het ov reizen. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij uw specialist.

Gerelateerde informatie

Code NG 33-O

Terug naar boven