Bij obstipatie blijft de ontlasting te lang vastzitten in de darmen. De poep droogt uit en dikt in. Het kind krijgt buikpijn en het poepen lukt alleen nog maar met pijn en moeite. Daarbij komt dat de volle darmen vaak tegen de blaas aan gaan drukken. Dan kun je als kind een seintje krijgen dat je moet plassen, terwijl je blaas nog niet vol is. Dat is verwarrend. Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch.
Symptomen
De volgende symptomen kunnen voorkomen wanneer uw kind last heeft van obstipatie:
- regelmatig dagenlang geen ontlasting;
- de poep is hard en droog;
- buikpijn en harde, opgezette buik;
- pijn bij het poepen;
- niet durven poepen;
- uw kind geeft aan te moeten plassen, terwijl de blaas nog niet vol is;
- 'overloopdiarree': waterige poep die langs de harde poep in de darmen lekt;
- ongelukjes/in broek poepen.
- weinig eetlust.
Adviezen
Hoe kun je je kind zover krijgen dat de ontlasting weer ‘vanzelf’ gaat? Als ouders heb je veel mogelijkheden om je kind te helpen bij (hardnekkige) verstopping.
Expertise en ervaring
De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.
Kinderwebsite
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een speciale website voor kinderen. Kinderen van 0-6 jaar, van 6-12 jaar en tieners maken spelenderwijs kennis met het ziekenhuis en de medewerkers. Er zijn fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten.
Meer informatie
Op de website van de Maag-Lever-Darmstichting vindt u informatie over de spijsvertering van kinderen, de oorzaken van verstopping en wat eraan te doen is.