Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

OCT (Optical Coherence Tomograaf)

Met behulp van een OCT (Optical Coherence Tomograaf) kan een afbeelding (scan) gemaakt worden van een onderdeel van het oog. Dit onderzoek vindt plaats bij  verschillende ziektebeelden. 

De  informatie die dit onderzoek oplevert gebruikt de oogarts voor de diagnose, het maken van een behandelplan of om een indruk te krijgen van de voortgang van de behandeling.

Een OCT-scan kan gemaakt worden van  de macula, het centrale deel van het netvlies, de oogzenuw en het hoornvlies.

Meer over OCT

Een OCT is een apparaat dat vergelijkbaar is met het echoapparaat. Het echoapparaat maakt een afbeelding (scan) op basis van weerkaatsing van geluidsgolven, een OCT maakt een scan op basis van weerkaatsing van licht. Het resultaat is een dwarsdoorsnede afbeelding van het gebied van interesse.

OCT-scan van een gezonde macula

OCT-scan van gezonde macula

OCT-scan van macula met vocht

 OCT-scan van macula met vocht

Voorbereiding

Vervoer regelen

Door de pupilverwijdende druppels kan het zicht na het onderzoek wazig zijn, dit kan enkele uren aanhouden. Hierom adviseren wij u om niet zelf auto te rijden na het onderzoek. Het is handig als u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen. Op een heldere, zonnige dag is het bovendien prettig om een zonnebril te dragen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de poli Oogheelkunde en wordt verricht door een medewerker die is opgeleid voor dit onderzoek.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u druppels om de pupil te verwijden, deze werken ongeveer na 15-20 minuten.

Tijdens het onderzoek zit u voor het OCT-apparaat (met uw kin in een steun en uw voorhoofd tegen een band) en kijkt u op een scherm naar een kruis of punt (fixatiepunt) dat oplicht. Tijdens het onderzoek zien sommige mensen naast het fixatiepunt ook een scanlijn bewegen, deze dient u te negeren. Het licht is niet fel en het onderzoek duur slechts een paar minuten. Het onderzoek is geheel pijnloos en niet schadelijk voor het oog.

Nazorg

Uitslag

De OCT-scan wordt na het onderzoek beoordeeld door een oogarts en de uitslag krijgt u tijdens uw volgende (telefonische-) afspraak bij de oogarts.

Expertise en ervaring

De oogartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van oogheelkundige klachten. U kunt bij ons terecht met klachten zoals staar (cataract), afwijkingen van het netvlies (medische retina en maculadegeneratie), het zien van vlekken en flitsen, scheelzien (strabismus), traan- en traanwegklachten, hoornvliesaandoeningen (corneopathologie), suikerziekte in het oog, verhoogde oogdruk in de oogbol(glaucoom) en kinderoogheelkunde.

Onze oogartsen werken nauw samen met technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten. Kinderen tot en met 12 jaar met klachten worden door de huisarts naar de orthoptist verwezen, waarbij ook de oogarts zal kijken naar de klachten.

Ook kunt u bij ons terecht voor CBR-keuringen en contactlenzen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 28-O

Terug naar boven