Aandoeningen Oncologie

Diagnose DCIS

Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) is een voorstadium van borstkanker.

Bij DCIS vermeerderen kwaadaardige cellen zich in de melkgangen van de borst. Deze cellen hebben zich nog niet in omliggend weefsel verspreid. Dus ook niet in de oksel, de lymfeklieren, de bloedvaten of andere delen van het lichaam. DCIS zit alléén in de melkgangen van de borst. DCIS ziet er op de foto’s vaak uit als een groepje ‘kalkspatjes’. Of als een gebiedje met een hogere dichtheid (densiteit) in de borst. DCIS is in principe niet met de hand te voelen.

Meer over diagnose DCIS

Afbeelding 1: Normaal borstklierweefsel

Normaal borstklierweefsel

Afbeelding 2: Borstklierweefsel met DCIS

Borstklierweefsel met DCIS

Verschillende vormen

Er zijn 3 vormen van DCIS:

  • Graad 1, goed gedifferentieerd DCIS: de cellen zijn afwijkend maar lijken nog op de oorspronkelijke cellen;
  • Graad 2, matig gedifferentieerd DCIS: een vorm tussen goed en slecht gedifferentieerd in;
  • Graad 3, weinig of slecht gedifferentieerd DCIS: de cellen zijn afwijkend en lijken nauwelijks meer op de oorspronkelijke cellen.

Onderzoeken

Oorzaken

De oorzaak van DCIS is (nog) niet bekend. Ook is niet bekend of erfelijkheid en eventuele andere risicofactoren een rol spelen bij het ontstaan van DCIS. Wel is bekend dat er een verband is tussen hormoongebruik en het ontstaan van DCIS. Welk verband precies, is nog niet duidelijk.

DCIS en hormoongebruik

Toch raden we u aan om geen anticonceptiepil, hormonen tegen overgangsklachten (bijvoorbeeld Famosan® of Ymea®), nog andere hormonen of een mirena-spiraaltje (meer) te gebruiken.

Behandelingen

Prognose

Het is niet mogelijk om de kans op genezing, oftewel de prognose, voor elke patiënt precies te berekenen. Een inschatting is wel mogelijk. In het algemeen geldt dat een voorstadium van borstkanker goed te genezen is. U krijgt hier van uw arts ook uitgebreid uitleg over. De overlevingskansen van patiënten met DCIS zijn erg goed.

Tóch borstkanker

Bij DCIS worden de kwaadaardige cellen uit de borst verwijderd. Het komt soms voor dat na deze ingreep blijkt dat de kwaadaardige cellen tóch buiten de melkgangen zijn gegroeid. Dan is het dus geen DCIS, maar toch borstkanker. Het kan zijn dat uw behandeling dan aangepast moet worden.

Borstreconstructie

In het St. Antonius Kankercentrum wordt een borstoperatie relatief vaak gecombineerd met een borstreconstructie (directe reconstructie). U kunt bovendien voor alle typen borstreconstructies terecht. Dus ook voor grote reconstructies met eigen lichaamsweefsel.

Expertise en ervaring

U wordt in het St. Antonius Kankercentrum onderzocht en behandeld op basis van de nieuwste inzichten en technieken en met de nieuwste apparatuur.

Meer informatie

Veel ervaring

Het borstkankerteam van het St. Antonius Kankercentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van borstkanker. Zo opereren de gespecialiseerde chirurgen jaarlijks gemiddeld 450 borstkankerpatiënten. Dat ligt ver boven de gemiddelde Europese norm van 150 operaties per jaar.

Santeon-samenwerking

Samen met 6 andere topklinische ziekenhuizen werkt het St. Antonius Kankercentrum voortdurend aan verbetering van borstkankerzorg. De zeven zogenoemde Santeon-ziekenhuizen werken hiervoor nauw samen en nemen de beste aanpak van elkaar over.

Zie ook de website van Santeon

Code KAN PIM-BK-04-A

Terug naar boven