Pathologie

Obductie

Onderzoek van het lichaam na overlijden

Wat is een obductie?

Een obductie is onderzoek van het lichaam na overlijden. Het onderzoek wordt verricht door een patholoog die hierbij geassisteerd wordt door een obductieassistent.

Redenen voor het aanvragen van een obductie kunnen zijn

Het meest gegeven antwoord op deze vraag is: Om de doodsoorzaak vast te stellen. Andere redenen kunnen zijn om vast te stellen of de ziekte erfelijk of besmettelijk is en het nagaan van uitbreiding van de ziekte. De obductie is het hulpmiddel bij uitstek om goed te onderzoeken wat in de laatste levensfase met een patiënt is gebeurd en om achteraf te controleren of een medische behandeling juist is geweest. Dat zal niet meer van betekenis zijn voor de patiënt zelf, maar wel voor volgende patiënten. Obductie is tevens van belang voor de wetenschap.

Hoe gaat een obductie in zijn werk?

Het onderzoek wordt uiteraard op een respectvolle wijze verricht. Obductie is een uitwendig en inwendig onderzoek op een overleden persoon. Het inwendig onderzoek is een vrij omvangrijk onderzoek, waarbij vrijwel alle organen van de overledene onderzocht worden waarbij biopten en/of lichaamsvochten worden afgenomen voor laboratoriumonderzoek. Tevens kan in overleg met de nabestaanden een hersenonderzoek plaats vinden.

Een obductie is te vergelijken met een operatie en zal altijd op zodanige wijze worden uitgevoerd dat er achteraf vrijwel niets meer van te zien is.

Aanvraagformulier

Hier kunt u als zorgprofessional het aanvraagformulier voor een obductie invullen. Het ingevulde formulier graag via beveiligde mail mailen naar pathologie@antoniusziekenhuis.nl.

Terug naar boven