Specialismen & behandelcentra

Pathologie

Contact

Het specialisme Pathologie onderzoekt welke veranderingen er in cellen en weefsels ontstaan bij ziekte.

Onze klinisch pathologen onderzoeken patiëntmateriaal, zowel met het blote oog als met een microscoop.

Pathologie in het St. Antonius Ziekenhuis

Ervaring en expertise

Klinisch pathologen zijn medisch specialisten die na hun opleiding tot arts een vijfjarige opleiding tot klinisch patholoog hebben gevolgd. Zij zijn gespecialiseerd in weefsel- en celonderzoek en werken veel met de microscoop. Ook worden geavanceerde immunologische en moleculaire technieken toegepast, waarmee met een grote mate van zekerheid kan worden vastgesteld aan welke ziekte een patiënt lijdt. Jaarlijks worden in ons ziekenhuis ruim 50.000 weefsel- en celonderzoeken gedaan.

Op de afdeling werken ongeveer 100 medewerkers.

In 2016 is de afdeling geaccrediteerd volgens ISO 15189:2012. Dat is een uitgebreide verzameling van regels en voorschriften hoe op een laboratorium gewerkt wordt. Dit geeft een waarborg voor de mate van kwaliteit.

Pathologie-DNA

We overleggen regelmatig over de diagnose en de behandeling met de artsen van verschillende specialismen. Dit doen we in de vorm van multidisciplinaire besprekingen. Daarnaast werken we samen met de laboratoria voor Pathologie van Rijnstate en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, onder de naam Pathologie-DNA. Dit samenwerkingsverband biedt efficiënte topdiagnostiek aan specialisten, huisartsen en andere verwijzers.

  • 80.000

    weefsel- en celonderzoeken per jaar

  • Geaccrediteerd volgens ISO 15189:2012

  • 100

    medewerkers

Terug naar boven