Behandelingen & onderzoeken

Preoperatieve fysiotherapie bij een hartoperatie

Preoperatieve fysiotherapie is bedoeld voor mensen die een hartoperatie (CABG en/of klep en/of ritmechirurgie) ondergaan.

Het programma bestaat uit:

  • screening van patiënten op het risico van postoperatieve longcomplicaties;
  • ademspiertraining voor patiënten met een verhoogd risico op longcomplicaties en
  • voorlichting in de vorm van beweegadviezen en ademhalingsoefeningen.

Op deze pagina snel naar

Meer over preoperatieve fysiotherapie bij een hartoperatie

Waarom preoperatieve screening?

Uit recent onderzoek is gebleken dat preoperatieve fysiotherapie, gegeven aan patiënten met een verhoogd risico op postoperatieve longcomplicaties, het herstel na de operatie bevordert. De duur van de beademing, het aantal longontstekingen en het aantal ligdagen in het ziekenhuis kunnen hiermee significant verlaagd worden. 

Wanneer ademspiertraining?

Als u een verhoogd risico op postoperatieve longcomplicaties heeft, zult u starten met ademspiertraining door middel van een threshold. U gaat thuis met dit ademspierapparaat trainen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u elke dag traint. In de volgende weken tot aan de operatie heeft u een aantal malen telefonisch contact om de voortgang te bespreken. 

De preoperatieve fysiotherapie zal, als onderdeel van de preoperatieve poli, wekelijks plaatsvinden op dinsdag en woensdag en/of donderdag, aansluitend op de overige consulten en onderzoeken.

Code
FYS 57-B