Behandelingen & onderzoeken Radiologie

MRI-onderzoek van de galwegen of pancreas

Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) brengt via magnetische technieken delen van het lichaam in beeld. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. De onderzoeken zijn niet pijnlijk en voor zover bekend niet schadelijk.

Voorbereiding

Vragenlijst

Bij het MRI-onderzoek wordt gebruikgemaakt van een sterk magneetveld. Voordat het onderzoek begint, is het belangrijk te weten of u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft. Deze kunnen namelijk reageren op het magnetische veld en daardoor storingen en/of complicaties geven bij het onderzoek.

Bij deze informatie hoort een vragenlijst. We vragen u deze volledig in te vullen en naar het onderzoek mee te nemen.

Graag van tevoren aangeven

Heeft u een van de vragen uit de vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet kan doorgaan.

Zwangerschap

Er is in onderzoek niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch wordt het onderzoek liever niet in de eerste 16 weken van de zwangerschap uitgevoerd. Bent u korter dan 16 weken zwanger? Neem dan contact op met uw behandelend arts. Bent u langer dan 16 weken zwanger? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan.

Borstvoeding

Contrast dat u krijgt toegediend voor een MRI-onderzoek wordt voor minder dan 1% uitgescheiden in de moedermelk. Contrast lijkt geen schadelijke gevolgen te hebben voor baby’s die borstvoeding krijgen. Wilt u niet dat uw baby deze minimale hoeveelheid contrast binnenkrijgt, dan kunt u de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek afkolven en weggooien.

Geen metalen voorwerpen

Het is belangrijk dat er geen magnetische en metalen voorwerpen in de buurt van het MRI-apparaat komen. In de onderzoeksruimte mag u een groot aantal voorwerpen daarom niet bij u hebben.

  • Heeft u magnetische of elektronische hulpmiddelen? Overleg dan met uw behandelend arts of u een MRI/MRA-onderzoek kunt ondergaan.
  • Persoonlijke voorwerpen laat u achter in onze afsluitbare kleedkamer. Denk hierbij aan: bankpasjes, horloge, sleutels, munten, aanstekers, sieraden (uw trouwring mag u omhouden), gehoorapparaten, gebitsprotheses, telefoons, mechanische en/of elektronische voorwerpen. Deze objecten kunnen schade oplopen of veroorzaken.
  • Draag comfortabele ruimvallende kleding zonder opdruk, ritsen of metalen knopen. Een BH met metalen haakjes en beugels is niet toegestaan.
  • Haarspelden dienen voor het onderzoek te worden verwijderd.
  • Als er een scan van uw hoofd wordt gemaakt, mag u geen make-up op uw gezicht dragen.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u 4 uur vóór het onderzoek nuchter bent. Dat wil zeggen dat u vanaf 4 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken.

Als u suikerziekte (diabetes) heeft, overleg dan met uw arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van uw medicijnen, insuline of eten.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u op de afdeling Radiologie twee bekers ananassap te drinken.

Contrastmiddel

Soms wordt er vóór het onderzoek een infuus in de arm gebracht voor het toedienen van een contrastmiddel. MRI-contrastmiddel bevat geen jodium en zorgt ervoor dat uw organen beter zichtbaar zijn.

Buscopan

In een enkel geval krijgt u via het infuus ook het medicijn Buscopan toegediend. Buscopan is een spierontspanner voor gladde spieren die onder andere voorkomen in het maag-darmkanaal. Buscopan is soms nodig om een beter beeld te krijgen.

Innemen medicijnen

U kunt uw medicijnen en/of anticonceptiemiddel op de gebruikelijk manier innemen op de dag van het onderzoek.

Angst voor kleine ruimtes

Als u in meer of mindere mate last heeft van claustrofobie, wilt u dit dan ruim vóór het onderzoek melden aan uw behandelend arts. De arts kan dan maatregelen nemen, zodat het onderzoek voor u zo prettig mogelijk verloopt.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • De vragenlijst. Dit formulier is een extra controle voor eventuele contra-indicaties voor het onderzoek.
  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Verhinderd voor uw afspraak?

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. In de onderzoekskamer stelt de laborant u nog enkele vragen die belangrijk zijn voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u met uw kleren aan (zonder metalen ritsen en/of knopen) op een verschuifbare onderzoekstafel die in de tunnel van het scanapparaat schuift. Binnen in de tunnel brandt licht. Het scanapparaat is aan het hoofd- en voeteneind open. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, komt in het midden van de tunnel te liggen.

MRI-scan

Het apparaat maakt tijdens het onderzoek regelmatig een hard kloppend geluid. U krijgt een koptelefoon met microfoon op. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek, via de koptelefoon, naar de radio te luisteren. U kunt ook een eigen cd meenemen. Geef deze voor het onderzoek aan de laborant.

De laborant is tijdens het onderzoek buiten de MRI-ruimte, maar kan u wel zien. U heeft contact met de laborant via de koptelefoon. In geval van nood kunt u via een bel de laborant waarschuwen. De laborant geeft u tijdens het onderzoek ademinstructies via de microfoon.  Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Hierdoor kunnen er betere afbeeldingen gemaakt worden.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Nazorg

Na het onderzoek

Als u voor dit onderzoek Buscopan toegediend heeft gekregen, kunt u tijdelijk wazig zien. Dit gaat binnen enkele uren weer over. Het is niet verantwoord zelf naar huis te rijden. We raden u daarom aan iemand mee te nemen naar het onderzoek.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de MRI-scan. Het schriftelijke verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende polibezoek. Heeft u hiervoor nog geen afspraak gekregen, neemt u dan zelf contact op met de poli van uw behandeld arts.

Bent u opgenomen in ons ziekenhuis, dan hoort u de uitslag later op de verpleegafdeling. In dit geval kunt u met vragen terecht bij uw behandelend arts of bij een verpleegkundige op de afdeling.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code BT 27-O

Terug naar boven