Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Extravasatie van contrastmiddel - behandeladvies

Voor sommige onderzoeken is de toediening van contrastmiddel nodig. Dit contrastmiddel wordt dan via een infuus in de arm in de bloedbaan gespoten. Tijdens het inspuiten van het middel, kan het voorkomen dat een deel ervan onbedoeld buiten het bloedvat terechtkomt. Dit heet extravasatie. 

Bij extravasatie kunt u bij de insteekplaats van het infuus een harde, pijnlijke zwelling krijgen. Meestal geeft dat een branderig of pijnlijk gevoel. Rond dit gebied kan ook roodheid optreden. Soms zijn er geen klachten.

Wat kunt u doen bij klachten?

De zwelling verdwijnt meestal binnen 2 tot 4 dagen. Heel soms kunnen de klachten tot een week aanhouden. Tot die tijd kunt u het volgende doen:

  • Tegen de pijn kunt u pijnstilling nemen (paracetamol).
  • Probeer uw arm zoveel mogelijk hoog te houden (ongeveer ter hoogte van uw hart) door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. Laat uw arm zo min mogelijk naar beneden hangen.
  • Maak regelmatig knijpbewegingen met uw hand. Dit zorgt voor een betere afvoer van het vocht.
  • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na optreden van de zwelling de arm droog houdt. Niet koelen met natte doeken of ijs. U kunt de plaats van de zwelling wel koelen met een ‘cold pack'. Plaats de 'cold pack' nooit direct op de huid, maar doe er een theedoek of washandje tussen.
  • Het masseren van de plaats van extravasatie kan een verlichtend gevoel geven.

Wanneer moet u contact opnemen?

Er bestaat een kleine kans op ontstekingsverschijnselen rond de plaats van de injectie. Als u last krijgt van blaarvorming, gespannenheid van de huid of een toe- of afgenomen huidtemperatuur ter plaatse kan dit het geval zijn. Ook kan het zijn dat u last krijgt van tintelingen, verkrampingen of gevoelloosheid van de vingers.

Heeft u een of meerdere van deze klachten? Neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie via 088 320 80 00, of als u voor het onderzoek bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde moest zijn met 088 320 75 00.

Buiten kantoortijden kunt u telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius Ziekenhuis via 088 320 33 00.

Meer informatie

Bij vragen helpen we u graag. U kunt contact opnemen met de balie van de Radiologie 088 320 80 00 of de Nucleaire Geneeskunde 088 320 75 00.

Gerelateerde informatie

Code BT 90-AD

Terug naar boven