Behandelingen & onderzoeken Reumatologie

Ciclosporine

De oorzaak van reumatische aandoeningen is met medicijnen niet weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Ciclosporine is zo’n medicijn.

Door het gebruik van Ciclosporine kunnen na enige tijd klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen.

De meeste patiënten gebruiken zogenoemde eerstelijnsmiddelen. Dat zijn pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen, die door de huisarts voorgeschreven kunnen worden. Wanneer die niet afdoende helpen, schrijft de reumatoloog vaak tweedelijnsmiddelen voor, die alleen door een specialist voorgeschreven kunnen worden, zoals Ciclosporine.

Meer over ciclosporine

Ciclosporine is een middel dat een deel van uw afweersysteem onderdrukt. Bij reumatoïde artritis is uw afweersysteem namelijk min of meer ‘ontspoord’: de afweer richt zich niet alleen tegen ‘indringers’ van buiten, zoals ziektekiemen, maar ook tegen eigen lichaamsweefsel. Ciclosporine onderdrukt deze ongewenste afweerreactie, waardoor pijn en stijfheid van de gewrichten verminderen.

Het kan 8 tot 12 weken duren voordat dit medicijn optimaal werkt. In de meeste gevallen blijft u naast de Ciclosporine ook pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen gebruiken.

Voorbereiding

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Zoals bij ieder ander medicijn geldt ook voor Ciclosporine dat gelijktijdig gebruik van verschillende geneesmiddelen de werking kan beïnvloeden. Zo kunnen er ook meer bijwerkingen optreden.

Dit geldt ook voor geneesmiddelen waarvoor geen recept nodig is en die u bijvoorbeeld bij de drogist haalt. Vertel uw arts(en) en apotheker altijd welke geneesmiddelen u nog meer gebruikt. Zij letten erop dat u geen geneesmiddelen krijgt die een ongewenst effect hebben op Ciclosporine.

Effect op zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid

Omdat er niet voldoende gegevens over bestaan, raden wij het gebruik van Ciclosporine tijdens de zwangerschap af. Als u Ciclosporine gebruikt en zwanger wilt worden, overleg dan met uw reumatoloog.

Borstvoeding is tijdens het gebruik van Ciclosporine niet toegestaan; het medicijn gaat over in de moedermelk, wat schadelijk zou kunnen zijn voor het kind.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend over eventuele effecten van Ciclosporine op de vruchtbaarheid.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Wijze van innemen

Uw arts geeft u duidelijke instructies over hoe en wanneer u Ciclosporine moet gebruiken. De voorgeschreven hoeveelheid is berekend op uw lichaamsgewicht en wordt verdeeld in 2 doseringen per dag. Een deel ‘s ochtends en een deel ‘s avonds. Het beste kunt u de doses Ciclosporine elke dag op hetzelfde tijdstip innemen. Zo verkleint u de kans dat u een dosis Ciclosporine mist.

Meestal is de begindosering laag. Als blijkt dat het effect na enkele weken onvoldoende is, dan zal uw arts u adviseren de dosering te verhogen.

Ciclosporine wordt voorgeschreven in de vorm van capsules of een drank. De capsules moet u in z'n geheel doorslikken. Laat de capsules in de doordrukstrip tot het moment dat u ze inneemt. De Ciclosporine-drank moet u kort voor gebruik verdunnen met appel- of sinaasappelsap. Gebruik hiervoor nooit grapefruitsap, dit kan namelijk de werking van Ciclosporine beïnvloeden!

Nazorg

Controles

Uw reumatoloog controleert regelmatig uw bloeddruk. Ook zal er regelmatig bloed bij u afgenomen worden, met name om de werking van uw nieren goed in de gaten te houden.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

 • een sterkere groei van de lichaamsbeharing;
 • licht trillen van de handen;
 • gezwollen en/of bloedend tandvlees.

Ook kunnen bijwerkingen optreden die niet direct zichtbaar zijn, zoals:

 • een verhoogde bloeddruk;
 • een verminderde werking van de nieren;
 • verhoogde vatbaarheid voor infecties;
 • verminderd effect van vaccinaties.

Door regelmatige controles houdt uw specialist deze bijwerkingen scherp in de gaten. Sommige bijwerkingen kunnen verdwijnen als uw lichaam aan Ciclosporine is gewend. De bijwerkingen die niet vanzelf verdwijnen, kunnen meestal worden bestreden door een verlaging van de dosering. Dit mag alleen op aanwijzingen van uw specialist.

U kunt sommige bijwerkingen ook zelf bestrijden. Zo kunt u een eventueel versterkte haargroei verwijderen door te epileren. De conditie van uw tandvlees kunt u verbeteren door extra mondverzorging, zoals vaker poetsen, flossen en regelmatige controles door de tandarts.

Als u veel last hebt van bijwerkingen, neem ook dan contact op met uw reumatoloog.

Contact opnemen

Zolang u Ciclosporine gebruikt, kunt u vatbaarder zijn voor infecties. Breng tijdig uw reumatoloog of huisarts op de hoogte wanneer u last krijgt van koorts, keelpijn, steenpuisten of andere infecties.

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. 

Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Code REU 17-B

Terug naar boven