Behandelingen & onderzoeken

RF/PRF-behandeling (definitieve wortelblokkade)

De afkorting RF staat voor radiofrequente stroom (continustroom); PRF betekent pulsradiofrequente stroom (intervalstroom). Een behandeling met RF/PRF wordt gedaan om pijn te verminderen in bepaalde zenuwen.

Bij de blokkade wordt de betreffende zenuw geblokkeerd door een elektrisch stroompje. Deze behandeling volgt altijd op een of meerdere proefblokkades.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Kleding

Het is niet nodig een pyjama mee te nemen naar het ziekenhuis.

Allergie

Bent u allergisch voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen? Laat het ons weten voor de behandeling.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Melden

Op de poli heeft u een afsprakenkaart meegekregen waarop staat hoe laat u op welke afdeling verwacht wordt. U kunt bij de informatiebalie de weg naar de afdeling vragen. Op de afdeling wijst de doktersassistente of de verpleegkundige u de weg. Wanneer u aan de beurt bent, wordt u begeleid naar de behandelkamer.

De ingreep

De behandeling gebeurt op een pijnbehandelkamer of een operatiekamer. Behandeling op een operatiekamer betekent in dit geval overigens niet dat u geopereerd wordt. U hoeft ook niet onder narcose.

Tijdens de behandeling doorloopt u de volgende stappen:

  • U neemt plaats op de behandeltafel.
  • De anesthesioloog zoekt eerst de juiste plek op. Dit gebeurt via röntgendoorlichting of echo-geleid en het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
  • De arts geeft enkele testprikkels om te controleren of de naald op de juiste plaats ligt.
  • Daarna spuit hij de verdovende vloeistof in.
  • Vervolgens wordt de zenuw of de desbetreffende wortel behandeld met pulsradiofrequente stroom (PRF) en heel soms met radiofrequente stroom (RF). Meestal zorgt deze behandeling voor een vermindering van de pijn.

Duur behandeling

De behandeling op de operatiekamer duurt ongeveer 15 minuten. Daarna gaat u terug naar de wachtkamer of de dagverpleging. Als alles goed gaat mag u even later weer naar huis toe.

Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 3 kwartier tot 2 uur.

Nazorg

Bijwerkingen

Minder gevoel/kracht

Door de verdoving kunt u tijdelijk minder gevoel en kracht hebben in het behandelde gebied. In de loop van enkele weken zal het gevoel vanzelf langzaam terugkeren.

Pijn

Na de behandeling kunt u last hebben van pijn. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter. Als dit niet voldoende helpt kunt u contact opnemen met de anesthesioloog of uw huisarts.

Risico's en/of complicaties

Allergische reactie

Een allergische reactie op jodium, contrastvloeistof of medicijnen kan leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling. Wij vragen u om ons voor de behandeling te melden als u weet dat u allergisch bent voor een van deze middelen.

Let op: Neem altijd contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Klaplong

Sommige behandelingen ter hoogte van de borstkas of ribben hebben een klein risico op een klaplong. Als dat voor u van toepassing is zal de anesthesioloog dit met u bespreken.

Resultaat

Pas na ongeveer 2 maanden is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Maar het is goed mogelijk dat u al eerder merkt dat de pijnklachten verminderen. Soms is het nodig om de behandeling te herhalen of is een aanvullende andere behandeling nodig. Uw arts zal dit verder met u bespreken.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met uw behandelend anesthesioloog via de polikliniek Pijnbestrijding.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg
Code
PP 09-B