Behandelingen & onderzoeken

Sarcoïdose behandelingen

Er bestaat geen geneesmiddel voor sarcoïdose. De meeste patiënten genezen binnen enkele jaren vanzelf. Patiënten die lijden aan sarcoïdose met een acuut begin knappen vaak sneller op dan patiënten die lijden aan de chronische vorm. Regelmatige controle door de behandelend arts is bij beide vormen nodig om het verloop van de ziekte goed in de gaten te houden. De arts kan dan op tijd ingrijpen en eventueel een behandeling starten.

Als de arts medicijnen voorschrijft dan zijn dit middelen die de klachten onderdrukken. Dit is vooral het geval bij patiënten met ernstige klachten. Of als de aangedane organen zeer slecht werken of risico lopen blijvend beschadigd te raken.

Op deze pagina snel naar

Meer over sarcoïdose behandelingen

De volgende medicijnen zijn beschikbaar:

 • Corticosteroïden
  Dit zijn de chemische variant van lichaamseigen hormonen. Ze kunnen de ontstekingen onderdrukken. Bijvoorbeeld prednison of prednisolon.
 • Ontstekingsremmers en pijnstillers
  Ook wel NSAIDs genoemd: de afkorting NSAIDs staat voor: Niet Steroide Anti-Inflammatoire Drugs. Dit middel wordt vooral voorgeschreven bij pijnklachten in gewrichten en spieren.
  Voorbeelden zijn: diclofenac, ibuprofen, naproxen, paracetamol.
 • Immunosupressiva
  Dit zijn middelen die het immuunsysteem onderdrukken om zodanig klachten te verlichten. Ze worden vaak voorgeschreven in combinatie met corticosteroïden. Dit is om de dosering van de corticosteroïden te verminderen.
  Een voorbeeld is methotrexaat (MTX) of azathioprine (imuran).
 • Biologicals
  Een nieuw soort middelen die bepaalde eiwitten in het afweersysteem blokkeren, de zogenaamde cytokines of boodschappereiwitten. Hierdoor wordt het ontstekingsproces direct geblokkeerd. Biologicals worden alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen onder strenge regels toegediend. Het St. Antonius Ziekenhuis is zo'n gespecialiseerd ziekenhuis.
  Bijvoorbeeld infliximab (remicade) of adalimumab (humira).

Omdat alle middelen ook bijwerkingen kunnen hebben, zal de arts de voor- en nadelen van de gekozen medicatie met u bespreken.

Wanneer u start met medicatie, zult u dit meestal meerdere maanden of soms zelf jaren moeten gebruiken. Eerder stoppen kan er namelijk toe leiden dat de ziekte weer opvlamt. U mag nooit zelf stoppen met de medicatie: overleg altijd eerst met uw behandelend arts!

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum.

Meer informatie

Patiëntenvereniging en lotgenotencontact 

Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland

Websites

Gerelateerde informatie

Code
LON 33-B