Een gastroscopie, ook wel oesofagogastroduodenoscopie genoemd, is een onderzoek waarbij de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden bekeken.

Het onderzoek gebeurt met behulp van een speciale, flexibele slang die een dikte heeft van ongeveer 1 cm. Deze speciale slang wordt een scoop of endoscoop genoemd.

Op deze pagina snel naar

Meer over gastroscopie

De scoop wordt door de endoscopist (maag-darm-leverarts, of arts in opleiding tot maag-darm-leverarts) via de mond en keel naar de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm gebracht. De twaalfvingerige darm is het eerste stuk van de dunne darm, dat direct onder de maag ligt. Dit deel van de darm wordt ook wel ‘duodenum’ genoemd.

Via de scoop kan de arts het slijmvlies van deze organen bekijken op een beeldscherm en zo eventuele afwijkingen zien.

Voorbereiding

Eten en drinken

Als het onderzoek in de ochtend is

Voor het onderzoek is het van belang dat u nuchter bent. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf middernacht niets meer mag eten.

U mag nog wel drinken tot 2 uur voor het onderzoek.  Echter, houd er rekening mee dat u uitsluitend heldere dranken drinkt, zoals water en/of thee.

Als het onderzoek in de middag is

Bent u om 12.00 uur of later aan de beurt, dan mag u ‘s morgens om 07.00 uur nog een licht ontbijt. Dit houdt in: 1 of 2 beschuiten met zoet beleg en thee of zwarte koffie. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen bij uw ontbijt. Daarna mag u niets meer eten.

U mag nog wel drinken tot 2 uur voor het onderzoek.  Echter, houd er rekening mee dat u uitsluitend heldere dranken drinkt, zoals water en/of thee.

Tip: Neem iets mee om te eten en te drinken na het onderzoek.

Bloedverdunners

Of bloedverdunners gestaakt dienen te worden voorafgaand aan het onderzoek verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daavoor eventueel met de maag-darm-leverarts.

Heeft u geen instructies gehad van uw arts? Neem dan uiterlijk 7 dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert.

Bekende bloedverdunnende middelen zijn acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ), rivaroxaban (Xarelto®), dabigratan (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dypiridamol (Persantin®), carbasalaatcalcium (Ascal®) en acetylsalicylzuur.

Diabetesmedicatie

Als u diabetespatiënt bent, moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van dit onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts.

Kleding

Wij raden u aan tijdens het onderzoek gemakkelijke kleding te dragen. Draag bijvoorbeeld geen nauwe kraag of stropdas.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verdoving tijdens het onderzoek

Sommige onderzoeken gebeuren met sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd. Voor een normale gastroscopie is dit meestal niet nodig. Het is vaak voldoende om de keel te verdoven. 

Als er voor u een roesje afgesproken is, dan heeft u voor het onderzoek van ons hierover deze informatie gekregen: Sedatie (roesje) bij endoscopisch onderzoek. Lees deze informatie goed door.

Voorbereidingen op het onderzoek

 • De verpleegkundige komt u ophalen, brengt u naar de onderzoekskamer en legt alles nog eens aan u uit. Ook tijdens het onderzoek zullen de verpleegkundige en de arts u steeds vertellen wat er gaat gebeuren.
 • Heeft u een kunstgebit, een andere gebitsprothese of tongpiercing? Dan vragen wij u deze kort voor het onderzoek uit te doen.
 • U krijgt een kleine hoeveelheid smakeloze vloeistof te drinken. Dit voorkomt schuimvorming in de maag.
 • Daarna wordt meestal uw keel plaatselijk verdoofd met een spray om de kokhalsreflex te onderdrukken. Dit kan u het gevoel geven dat uw keel opgezet is. Let op: Als uw keel verdoofd wordt, mag u minstens een half uur niets eten of drinken, omdat u zich dan gemakkelijk kunt verslikken.
 • U gaat op uw linkerzij op de onderzoektafel liggen.
 • U krijgt een bijtring tussen uw tanden of kaken. Daardoor kunnen uw tanden de scoop niet beschadigen.

Het onderzoek

 • De scoop wordt via de mond ingebracht.
 • U wordt gevraagd tijdens het inbrengen van de scoop een ‘slikbeweging’ te maken om het doorschuiven van de scoop makkelijker te maken. U hoeft niet bang te zijn om te stikken, de scoop laat de luchtpijp vrij.
 • Via de scoop wordt lucht ingeblazen, zodat de arts uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed van binnen kan bekijken. Hierdoor kunt u gaan boeren. Dit is niets om u voor te schamen.
 • Tijdens het onderzoek kunt u slijm in uw mond krijgen. De verpleegkundige zal dit slijm, indien nodig, uit uw mond wegzuigen.
 • Zo nodig neemt de arts met de scoop een stukje weefsel weg (biopt) voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk.
 • Het kan ook voorkomen dat de arts een behandeling uitvoert, zoals het opheffen van vernauwingen (stricturen), het weghalen van poliepen, het stelpen van bloedingen of het verwijderen van vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld iets wat u per ongeluk heeft ingeslikt).
 • Zodra het onderzoek beëindigd is, verwijdert de arts de scoop.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt meestal maar een paar minuten. Wanneer de arts een stukje weefsel wegneemt (biopt) of een kleine behandeling uitvoert kan het onderzoek wat langer duren.

Risico’s en complicaties

Complicaties komen bij een gewone gastroscopie bijna nooit voor. U kunt na het onderzoek wat last van uw keel of van opboeren hebben.

Als er tijdens de scopie een behandeling heeft plaatsgevonden, zoals het opheffen van vernauwingen, een behandeling van slokdarmspataderen of van een bloeding, dan is er een klein risico op een bloeding, scheurtje (perforatie) of infectie. Een opname in het ziekenhuis kan dan nodig zijn om deze complicatie goed te behandelen.

De arts zal dit met u bespreken voordat de behandeling plaatsvindt. 

Nazorg

De uitslag

Na het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er stukjes weefsel bij u zijn weggenomen voor onderzoek, duurt het meestal minstens 10 werkdagen voordat de uitslag bekend is. De uitslag word elektronisch naar de aanvragend arts verstuurd.

Expertise en ervaring

Het specialisme Maag-Darm-Lever van het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste behandelcentrum voor maag-, darm- en leverziekten in Midden-Nederland.

 U kunt bij ons terecht voor alle veelvoorkomende en een groot aantal zeldzame aandoeningen rondom de (slok)darm, de maag, de lever, de alvleesklier en de galwegen.

Er worden elk jaar duizenden patiënten onderzocht middels een scopie. U mag vertrouwen op onze expertise.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Video

 • Bekijk de video op youtube over de gastroscopie.

Websites

Code
END 06-O