Geboortezorg

Zwanger worden

De meeste stellen die graag zwanger willen worden, zijn binnen een jaar in verwachting. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog. Deze kan samen met jullie bekijken waar het eventueel aan ligt dat je nog niet zwanger bent. Soms is er niets aan de hand en duurt het gewoon wat langer. Maar soms is er wel iets.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een speciale kliniek voor stellen die moeilijk zwanger kunnen worden, het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. De artsen van deze polikliniek kunnen verschillende onderzoeken doen om uit te zoeken of jij/je partner minder vruchtbaar zijn. Zij zullen vervolgens een analyse maken van jullie situatie en zonodig tot een behandelingsadvies komen. 

Het is goed om te weten dat alle behandelingen zo nodig in het St. Antonius Ziekenhuis uitgevoerd kunnen worden. Van hormoonbehandelingen om een eisprong op te wekken tot IVF.

Tips om gezond zwanger te worden

Hierbij geven we je een aantal tips om gezond zwanger te worden. Je kunt ook kijken op de website van DeGynaecoloogstrakszwangerworden.nl of allesoverzwanger.nl

In iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van je eisprong. Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer de eisprong zich aandient. Gebruik deze informatie voortaan om, bij een regelmatige cyclus, vanaf 3 dagen voor je eisprong gemeenschap te hebben. Verhoog je kans om snel zwanger te worden nog verder door de beste vrij tips op te volgen.

Door gezond en gevarieerd te eten vergroot je de kans dat jij zwanger wordt. In het geval dat je zwanger bent geworden krijgt je baby zo ook gelijk de juiste voedingsstoffen binnen. Probeer daarnaast je BMI tussen de 20 en 25 te houden. Overgewicht kan de kans op een gezonde zwangerschap verkleinen. Als je wilt afvallen, doe je dit het beste vóór de zwangerschap.

Door gevarieerd te eten krijgen jij en je kind alle noodzakelijke stoffen en bouwstenen. 

  • In verse groenten en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels.
  • Van aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta krijg je energie. 
  • Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis bevatten calcium en eiwit. 
  • Halvarine, boter, margarine en vette vis zorgen voor vitamine A en D.
  • Doe zuinig met suiker en snoep niet te veel. 

Meer informatie over voeding en lichamelijke conditie vind je op:

Naast goede voeding is het belangrijk dat je goed in je vel zit. Een stabiele relatie en een niet te stressvol bestaan vergroten de kans op gezond zwanger worden.

Wij adviseren je vóórdat je zwanger bent, te beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Je wordt er misschien niet direct sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur erg belangrijk. Zodra het zwanger worden is gelukt, krijgt het embryo meteen de extra stoffen die het nodig heeft. De tabletjes van 0.4 mg zijn zonder recept bij elke drogist of apotheek te koop. Blijf de foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent. Door foliumzuur te slikken, verklein je de kans dat je kindje geboren wordt met een open ruggetje.

 

Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve effecten. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo je kans om zwanger te worden. Overmatig sporten kan echter jouw vruchtbaarheid aantasten. Overdrijf dus niet.

Niet iedere woning is geschikt voor een baby. Ook niet iedere baan valt te combineren met een baby. Informeer jezelf over de kosten van een kind en een goede voorbereiding van de zwangerschap.

Gebruik in ieder geval geen drugs, rook niet en drink geen alcohol. Wees ook voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Roken vermindert de vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Ook heeft roken een negatieve invloed op de zwangerschap en het ongeboren kind. Wij adviseren jullie dan ook te stoppen met roken als je zwanger wil worden. Meer informatie hierover vind je op https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/stoppen-met-roken. Bekijk ook het filmpje 'Rookvrij zwanger worden' op de website van deGynaecoloog.

Er zijn aanwijzingen dat alcoholgebruik door vrouw en man rond het ontstaan van de zwangerschap een negatieve invloed kan hebben. Als je zwanger bent, is het het beste om helemaal niet te drinken. Een veilige minimale hoeveelheid lijkt niet te bestaan.

We raden het gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) voor en tijdens je zwangerschap zeer sterk af. Dat geldt ook voor softdrugs (wiet, hasj, paddo's en energiepillen). Zie ook het boekje:  'Een dikke buik en druggebruik, zwangerschap en drugs', te bestellen via Stichting Mainline, www.mainline.nl

Het kan goed voorkomen dat de man wel vruchtbaar is, maar de kwaliteit van zijn sperma niet optimaal is. Lees meer over het verbeteren van de kwaliteit van het zaad op 24baby.nl.

Voor een bevruchting is het nodig dat er een eisprong plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Lees alles over het verhogen van de vruchtbaarheid van de vrouw op 24baby.nl.

De meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste 3 maanden. Zelfs na een jaar is het 1 op de 10 gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel. Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar zijn. Als het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het daarom verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Tip: verloskundigen hebben regelmatig een ‘preconceptueel spreekuur’.

Lees meer over ons Vruchtbaarheidscentrum

Terug naar boven