Onderzoek naar longfibrose

Vroegtijdig ontdekken longfibrose

Chronische longfibrose is een zeldzame, fatale longaandoening waarbij toenemende verlittekening van het longweefsel zuurstofopname verhindert. Na diagnose overlijdt de gemiddelde patiënt met IPF 3-4 jaar na de diagnose. Het is van groot belang de ziekte in vroeg stadium te detecteren, voor langer behoud van longfunctie en zodat er eerder met fibroseremmers gestart kan worden. 

Ongeveer 20% van de patiënten heeft familiaire longfibrose, een erfelijke vorm van IPF. Gezonde eerstegraads familieleden van patiënten met familiaire longfibrose hebben een hoog risico om ook longfibrose te ontwikkelen (ca 50%). Dit feit en de beschikbaarheid van medicijnen tegen longfibrose vormen de reden voor een screeningsprogramma bij niet-aangedane eerstegraads familieleden van familiaire longfibrose patiënten.

Help mee en maak meer onderzoek mogelijk

Doel

Screeningsmethode opzetten voor vroege detectie longfibrose bij familieleden
Omschrijving onderzoekOp dit moment is echter onduidelijk welke testen het meest geschikt zijn om longfibrose vroegtijdig op te sporen. Deze studie gaat laten zien welke bepalingen we het beste kunnen opnemen in het screeningsprotocol en hoe vaak we moeten screenen. Door het huidige screeningsprotocol te analyseren en uit te breiden met extra vragenlijsten, bloedtesten en een 6-minuten wandeltest, hopen wij meer inzicht te krijgen in welke kenmerken voorspellend zijn voor het ontwikkelen van fibrose (FPF). Omdat de bepalingen simpel en goedkoop zijn kunnen ze in de toekomst bij de huisarts plaatsvinden, dat houdt de zorg betaalbaar en maakt de drempel om te screenen lager.
Onderzoeker
Dr. Martijn Maus
Dr. Martijn Maus
Onderzoeksperiode2020-2024
Mede mogelijk gemaakt door

Topzorg TZO

Pendersfonds

Terug naar boven