Specialisme

Veelgestelde vragen Neurologie

Als u naar ons ziekenhuis komt voor een afspraak met de neuroloog, kan dat best een spannende gebeurtenis zijn. We begrijpen dat dit vragen bij u oproept. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende vragen met antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met de poli Neurologie of stel uw vraag aan uw neuroloog.

 • Krijg ik meteen een scan?

  De neuroloog probeert de vraag van u en de verwijzer duidelijk te maken door een vraaggesprek en een neurologisch lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de bevindingen kan de neuroloog besluiten dat aanvullend onderzoek nodig is. Mocht een scan nodig zijn, dan wordt deze gepland. Soms besluit de neuroloog dat niet een scan maar een ander onderzoek nodig is, zoals een EEG (hersenfilmpje) of een EMG (spier- en zenuwonderzoek) of een ruggenprik.

 • Is een ruggenprik pijnlijk?

  Een ruggenprik is ongeveer net zo pijnlijk als een bloedprik. Voorwaarde is wel dat de patiënt ontspannen moet zijn en in de goede positie op bed ligt of zit. Bij een ruggenprik wordt altijd voldoende tijd genomen. Er is altijd een verpleegkundige aanwezig. Direct na de ruggenprik wordt vaak ook nog een bloedprik gedaan. 

 • Moet ik echt de MRI-scan in? Dat durf ik niet.

  Als u last hebt van engtevrees of claustrofobie en de neuroloog wil toch een MRI-scan, dan zijn er twee oplossingen:

  • U krijgt een half uur voor het onderzoek een tablet of injectie waardoor u zich beter kunt ontspannen.
  • U krijgt een speciale 'open' MRI in een ander MRI-centrum. 
 • Mag ik iemand meenemen?

  U mag altijd iemand meenemen, als u dat prettig vindt. Twee weten meer dan een, en twee mensen onthouden meer dan een. Als u niet goed Nederlands kunt spreken, neemt u dan een tolk mee. 

 • Wanneer mag ik weer autorijden na bijvoorbeeld een epileptische aanval, een wegraking, een TIA, enzovoorts?

  Voor al deze aandoeningen zijn er speciale regels (en uitzonderingen) opgesteld in samenwerking met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). De neuroloog kan u hier prima over voorlichten. U kunt ook een kijkje nemen op de website van het CBR