Stomazorg

Ervaring & expertise Stomazorg

Ervaren verpleegkundig consulent stomazorg 

Alle verpleegkundig consulenten stomazorg hebben minimaal 8 jaar tot maximaal 12 jaar praktijkervaring en zijn aangesloten en actief betrokken bij de landelijke beroepsvereniging V&VN stomaverpleegkundigen.

Het team van verpleegkundig consulenten stomazorg heeft als doel het verlenen van excellente patiëntenzorg als expert en intermediair voor het vakgebied stomazorg over alle locaties heen.

Zorg volgens evidence-based richtlijn

De stomazorg die we in het St. Antonius Ziekenhuis bieden is gebaseerd op de landelijke evidence-basedrichtlijn stomazorg van beroepsvereniging V&VN. Deze richtlijn geeft aan waar goede zorg voor patiënten met een stoma (en hun naasten) aan moet voldoen. Dit geldt zowel voor de zorg die onze stomaconsulenten voor de operatie, na de operatie en bij de nacontrole bieden.

Goede zorg door samenwerking

Stomazorg werkt zowel binnen als buiten het ziekenhuis samen met verschillende zorgverleners. Ons gezamelijke doel is u de beste mogelijk zorg te bieden.

Samenwerking met thuiszorgorganisatie Careyn

Sinds juni 2016 werkt de polikliniek stomazorg van het St. Antonius Ziekenhuis samen met de stomaverpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Careyn.

Stomazorg bij u thuis

U komt in aanmerking voor stomazorg bij u thuis als u gebruik maakt van dagelijkse thuiszorgondersteuning bij de stomaverzorging in de regio Utrecht. Er zal dan naast de dagelijkse zorg van een reguliere verzorgende/verpleegkundige, ook een stomaverpleegkundige van thuiszorgorganisatie Careyn ingeschakeld worden voor een thuisbezoek. Gemiddeld zijn dit 3 thuisbezoeken, verspreid over 3-6 maanden. U hoeft dan voor controle niet naar de stomaverpleegkundige in ons ziekenhuis; de stomaverpleegkundigen van Careyn bezoeken u dan thuis.

Careyn is werkzaam in de regio's: Utrecht stad, Leidsche Rijn, De Meern, Vleuten, Maarssen, Harmelen, Woerden, Abcoude, Wilnis, Vinkeveen en Mijdrecht.

Overleg bij complexe problemen

De stomaverpleegkundigen van Careyn overleggen als dat nodig is met de poli Stomazorg van het St. Antonius. Bijvoorbeeld bij complexe stoma- en/of huidproblemen, waarbij specialistische (ziekenhuis)zorg nodig is. In dat geval wordt u (tijdelijk) terugverwezen naar het ziekenhuis. 

Samenwerking met andere thuiszorgorganisaties

Het St. Antonius werkt aan uitbreiding van deze vorm van samenwerking met andere thuiszorginstanties. Het doel is om zo in een groter gebied stomazorg na de operatie bij patiënten thuis aan te kunnen bieden.