Behandelingen & onderzoeken Spoedeisende Geneeskunde

Sleutelbeenbreuk kinderen

Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling is het dragen van een sling. Dit is een soort mitella.

Samenvatting

Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over de behandeling van een sleutelbeen breuk op een rij.

 • Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen.
 • Deze breuk herstelt over het algemeen zonder klachten.
 • We maken geen standaard poliklinische controle afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
 • U mag de sling verwijderen, zodra de pijn dit toelaat, dat kan meestal na 1 tot 2 weken. Instructies hiervoor staan in onze Virtual Fracture Care app. ’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling niet langer dan 4 weken.
 • Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het bewegen van de schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen. Gebruik de schouder en arm op geleide van de pijnklachten. Geschikte oefeningen vindt u in onze Virtual Fracture Care app.
 • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur contact met ons opnemen via de Breuklijn 088 320 14 23.

Behandeling

Een gebroken sleutelbeen komt vaak voor bij kinderen. De behandeling bestaat uit een sling. Bij kleine kinderen lukt het meestal niet hen een sling te laten dragen. Dit is niet erg. Een sleutelbeen fractuur herstelt in principe altijd volledig. In onderstaand overzicht vindt u meer informatie over de behandeling.

0-4 weken
 • Sling dragen, verwijderen zodra de pijn dit toelaat. Start zo snel mogelijk met bewegen van schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen. Doe dit op geleide van pijn.
4- 6 weken
 • Bewegen van de schouder op geleide van de pijn.
 • Uw kind kan weer geleidelijk starten met sporten en gymmen.

Instructies

Volg de onderstaande instructies voor een zo goed mogelijke genezing.

 • De sling houdt de arm een aantal dagen tot weken in een prettige positie.
 • U mag de sling verwijderen zodra de pijn dat toelaat. ’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling maximaal 4 weken.
 • Om te voorkomen dat de schouder stijf wordt, is het belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk begint met het bewegen van de schouder en arm. Gebruik de schouder en arm uitsluitend op geleide van de pijnklachten. Dat wil zeggen dat uw kind de schouder en arm mag bewegen zolang hij/zij de pijn kan verdragen.
 • Activiteiten, zoals sport en gymmen, mag na 4 tot 6 weken als de pijn dit toelaat. U kunt hiermee ook langer wachten.
 • Heeft uw kind pijn? Bij pijn kunt u uw kind paracetamol geven. Wacht niet met paracetamol geven totdat uw kind te veel pijn heeft. Geef het altijd verspreid over de dag.

Vervangen sling

Als u de sling wilt vervangen of opnieuw om wilt doen kunt u in onze Virtual Fracture Care app en/of deze video zien hoe dat moet.

Oefeningen

Het is belangrijk dat uw kind de arm beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de arm, oefent uw kind ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.

Virtual Fracture Care app

Bovenstaande informatie staat ook in onze Virtual Fracture Care app. Ook kunt u er de filmpjes en de oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de App Store (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook onderstaande QR-code scannen. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.

QR code Virtual Fracture Care app

Breuklijn

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de Breuklijn via 088 320 14 23. De Breuklijn is bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur.

Gerelateerde informatie

Code SEH APP 02-AD

Terug naar boven