Home

Het St. Antonius Kankercentrum (borstkanker)

U komt voor onderzoek en behandeling meestal naar locatie Utrecht. U wordt daar onderzocht en behandeld in het St. Antonius Kankercentrum.

Het borstkankerteam

U wordt behandeld en begeleid door een gespecialiseerd borstkankerteam. Dit team bestaat uit:

  • Chirurg: gespecialiseerd in borstkanker
  • Internist-oncoloog: gespecialiseerd in borstkanker
  • Radioloog
  • Radiotherapeut: bestralingsarts
  • Patholoog-anatoom: de arts die het weefsel onderzoekt
  • Plastisch chirurg
  • Verpleegkundig consulent Chirurgie (casemanager)
  • Verpleegkundig specialist borstkankerzorg Chirurgie (casemanager)
  • Verpleegkundig specialist Oncologie
  • Oncologieverpleegkundige
  • Fysiotherapeut
  • Doktersassistente
  • Research medewerker

Uw hoofdbehandelaar

Afhankelijk van de behandeling is één medisch specialist van het borstkankerteam uw hoofdbehandelaar. Deze medisch specialist is eindverantwoordelijk voor de zorg en uw behandeling. U kunt met al uw vragen bij hem of haar terecht. Afhankelijk van de fase van de behandeling – denk aan de operatie, behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie – kan het zijn dat u van hoofdbehandelaar wisselt. Twijfelt u wie uw hoofdbehandelaar is? Dan kunt u dit navragen bij uw casemanager.

Uw casemanager / aanspreekpunt

U wordt tijdens uw hele zorgtraject begeleid door een casemanager. Dit is een gespecialiseerde verpleegkundige of een verpleegkundig specialist van het borstkankerteam die uw zorgtraject coördineert. Een verpleegkundig specialist is zowel medisch als verpleegkundig opgeleid en werkt nauw samen met de medisch specialisten en andere betrokkenen bij uw behandeling. Is uw casemanager een gespecialiseerde verpleegkundige? Dan overlegt hij of zij voor medische taken altijd met de medisch specialist.

De casemanager is goed op de hoogte van uw situatie, aandoening en behandeling en begeleidt u en uw naasten vanaf het moment dat DCIS of borstkanker wordt vastgesteld. De casemanager is dan ook uw vaste aanspreekpunt voor al uw vragen. Afhankelijk van de fase van de behandeling kan het zijn dat u van casemanager wisselt.

MDO (Multi Disciplinair Overleg)

Alle borstkankerpatiënten worden tijdens het hele zorgtraject voor, tijdens en na een behandeling elke week op maandag en donderdag besproken in het MDO (Multi Disciplinair Overleg). Bij dit overleg zijn alle medisch specialisten en andere zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn aanwezig. Zij overleggen over de best mogelijke (vervolg)behandeling in úw geval. Daarna bespreekt en overlegt uw arts en/of casemanager dit uitgebreid met u.

Medische foto’s

Tijdens uw afspraak op de poli van het Borstcentrum vragen wij toestemming voor het maken van medische foto’s voor in uw medisch dossier. Deze foto’s worden gebruikt voor het maken van beslissingen over uw behandeling. De foto’s worden genomen van schouder tot heup, zodat uw hoofd niet in beeld is.

De foto's worden gemaakt met een beveiligde app op de smartphone van uw zorgverlener. De foto’s worden daardoor direct veilig opgeslagen in uw dossier en niet op de telefoon van uw zorgverlener. De foto's in uw dossier zijn niet zichtbaar voor iemand anders dan uw zorgverlener zonder dat daar toestemming voor is gegeven.

Wilt u liever niet dat er foto’s gemaakt worden? Geef dit dan aan bij uw zorgverlener.

Tips voor een gesprek met zorgverleners

U heeft regelmatig gesprekken met het borstkankerteam. De volgende tips kunnen u helpen bij een goede voorbereiding en de gesprekken zelf:

  • ga bij voorkeur niet alleen;
  • schrijf uw vragen op en stel altijd al uw vragen;
  • geef alles door wat belangrijk is voor uw behandeling en gezondheid;
  • maak aantekeningen of neem het gesprek op met uw telefoon;
  • u beslist na overleg uiteindelijk zelf: vraag naar uw mogelijkheden, de voor- en nadelen van deze mogelijkheden en wat dit voor uw situatie betekent (3 goede vragen);
  • vraag zo nodig bedenktijd;
  • vraag naar de mogelijkheden voor begeleiding.

Uw huisarts

Het behandelteam houdt uw huisarts op vaste momenten op de hoogte. U en uw naasten kunnen ook altijd bij de huisarts terecht voor extra uitleg en/of het maken van een weloverwogen keuze voor een bepaalde behandeling. Vul hieronder de namen van uw zorgverleners in.

Invulkader voor de huisarts

Zie ook het overzicht van medisch specialisten en het Kankercentrum

Registratie van kanker

Het behandelteam legt de medische gegevens van elke patiënt vast in een medisch dossier. Sommige gegevens uit dit dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Artsen en onderzoekers gebruiken deze gegevens voor onderzoek naar kanker. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Heeft u bezwaar tegen deze registratie van uw medische gegevens? Dan kunt u dit schriftelijk of per mail doorgeven aan het IKNL:
Integraal Kankercentrum Nederland
Postbus 19079
3501 DB Utrecht
e-mail: fg@iknl.nl
www.iknl.nl

Code KAN PIM-BK-03

Terug naar boven