Steunkousen
Tijdens de operatie kunnen een of meer aders uit uw been of benen zijn gehaald om te gebruiken als ‘omleiding’ (bypass). Als dit gebeurd is, kan vocht zich op gaan hopen in uw been/benen. Om dit te voorkomen draagt u gedurende 6 weken steunkousen.
De kousen helpen ook uw wonden te ondersteunen waardoor uw benen mooier kunnen genezen. Na 6 weken zijn de wonden meestal genezen en hebben de andere bloedvaten in het been de taak van het verwijderde bloedvat overgenomen. U hoeft de kousen dan niet langer te dragen.
Op deze pagina snel naar
Soorten steunkousen
Er zijn 2 soorten steunkousen: een korte en een lange kous. De korte kous zit tot aan de knie, de lange kous tot in de lies. Welke kous u krijgt, hangt af van de lengte van uw beenwond.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals ‘s nachts, trekt u ze uit. Ook tijdens het douchen laat u ze uiteraard uit.
LET OP: Vraag iemand anders de steunkous(en) aan en uit te trekken. U mag dit absoluut niet zelf doen. Dit is namelijk te belastend voor uw borstbeen.
Aantrekken steunkousen
De verpleegkundige bepaalt de juiste maat kous. De volgende instructies met afbeeldingen kunnen uw familie en/of naasten helpen bij het aantrekken van de steunkousen:
- Steek uw hand in de kous tot aan het hielstuk. Houd het midden van het hielstuk vast en draai de kous binnenstebuiten tot aan het hielstuk.

- Breng de kous voorzichtig aan over de voet tot aan de hiel.

- Pak het uiteinde van de kous vast en rol deze naar boven over het been uit. Zorg dat de kous glad zit. Trek aan het teenstuk om de kous glad om de voet te krijgen en de tenen voldoende ruimte te geven.

- Sla de bovenrand van de kous niet om; wanneer u dat wel doet ontstaat er namelijk een rand die de bloedsomloop belemmert.
- Zorg dat de kousen goed glad zitten.
Verzorging steunkousen
- Olieachtige crèmes en dergelijke kunnen de elastische draden van de kous aantasten. Zorg daarom dat deze niet met de kous in aanraking komen.
- Was de kousen regelmatig op een temperatuur van 95° C. Ze mogen niet in de droger en u mag ze niet strijken.
Vragen?
Heeft u nog vragen over het dragen van steunkousen? Neem dan gerust contact op met de poli Cardiologie.
Expertise en ervaring
Expertise & Ervaring Hartcentrum
Het St. Antonius Hartcentrum is van oudsher één van de grootste en meest innovatieve Hartcentra van Nederland. In de jaren 50 hebben we de eerste openhartoperatie onder koeling tot 32 º C verricht. In 1968 is de eerste kransslagader (bypass)operatie in Nederland uitgevoerd in ons ziekenhuis. En in 1980 is hier de eerste dotterbehandeling uitgevoerd. Inmiddels doen onze cardiologen en hartchirurgen jaarlijks gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.)
En nog steeds lopen we voorop in kwalitatief hoogwaardige hartzorg en vernieuwende behandelingen.
Door de jarenlange ervaring en het grote aantal behandelingen die we hier uitvoeren, kunt u vertrouwen op veel expertise in vrijwel alle vormen van hartzorg.