Een stoflong is niet te genezen. Mensen met dergelijke beroepen moeten dus goed beschermd worden tegen hun stoffige werkomgeving. Het belangrijkste is dan ook te trachten het ontstaan van stoflongen te voorkomen.
Symptomen
Mensen met stoflong kunnen deze klachten hebben:
Soorten
Beroepsmatige blootstelling aan bepaalde stoffen of blootstelling in de hobbysfeer of woonomgeving aan bepaalde stoffen kunnen een longziekte, zoals een stoflong veroorzaken. Voorbeelden zijn:
- asbestose (door asbest);
- silicose (door kwarts in bouwstof, natuursteen, keramiek);
- berylliose (door beryllium);
- extrinsieke allergische alveolitis (door micro-organismen en schimmels), bijvoorbeeld bij duivenhouders of champignonkwekers;
- bronchiolitis obliterans (door formaldehyde of diacetyl) in de voedingsmiddelenindustrie.
Silicose is de meest voorkomende vorm van pneumoconiose. Deze aandoening ontstaat door het inademen van onder andere steenstof. Bij forse blootstelling, zoals kan optreden bij zandstralers, kan letterlijk een versteende long ontstaan. Blootstelling aan steenstof komt veel vaker dan verondersteld voor en is niet ongevaarlijk. Naast algemeen bekende beroepsmatige blootstelling, zoals in de mijnbouw of steenwinning worden ook onder andere zandstralers, tandtechnici, metaalbewerkers en landbouwers blootgesteld aan grote hoeveelheden silica. Maar ook in uw eigen omgeving kan u blootgesteld zijn aan silica (bijvoorbeeld kattenbak).
Voor slechts weinig stoffen kan een direct verband worden gelegd tussen blootstelling en een longaandoening. Het meest bekende voorbeeld is asbest, dat heel specifieke longafwijkingen kan geven: goedaardige verdikking van het longvlies (pleurale plaques), asbestose (een interstitiële longaandoening met fibrose) en mesothelioom.
Preventie bestaat vooral uit beheersmaatregelen en persoonlijke bescherming.
Onderzoeken
De onderzoeken die gedaan worden om te achterhalen of er sprake is van een stoflong komen overeen met de onderzoeken die gedaan worden naar longfibrose.
Behandelingen
Een stoflong wordt meestal op dezelfde manier behandeld als COPD of longfibrose, met medicijnen, fysiotherapie en (voor rokers) stoppen met roken. In een later stadium kan extra zuurstof nodig zijn. Verder is stoppen van de blootstelling door middel van het dragen van maskers en beschermende kleding cruciaal.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.
Meer informatie
Websites
Artikelen
- Versteende longen bij zandstralers (door drs. Remy Mostard, ildcaretoday, jaargang 3, nummer 02, juni 2010)
- Allergisch voor kattenbakkorrels, niet de kat! (door prof. dr. Marjolein Drent, ldcaretoday, jaargang 09, nummer 02, oktober 2016)