Behandelingen & onderzoeken

Telemetrie op de verpleegafdeling

Soms is het nodig tijdens de ziekenhuisopname de hartslag te bewaken. Dit wordt op afstand gedaan met een telemetriekastje dat de patiënt bij zich draagt. 

Het telemetriekastje registreert de hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling.

Telemetrie

Telemetrie betekent letterlijk: meten op afstand. In dit geval gaat het om het meten van uw hartritme. Dit gebeurt via een kastje dat u bij u draagt. Op uw borst krijgt u 5 elektroden geplakt die aan het kastje worden verbonden.

Het kastje registreert uw hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling. De verpleegkundigen kunnen daar op een beeldscherm uw hartritme in de gaten houden.

Hoe werkt telemetrie?

De zender van het telemetriekastje vangt de elektrische prikkel van het hart op en zet deze om in een signaal.

Uw hart is een spier die (in rust) zo’n 60 tot 80  keer per minuut samentrekt. Zo pompt het hart het bloed door uw lichaam. Dat samentrekken gebeurt door een elektrische prikkel die het hart zelf afgeeft.

Het telemetriekastje moet u zien als een zender. De zender vangt de elektrische prikkel van het hart op en zet deze om in een signaal. De computer op de afdeling vangt dit signaal op en maakt het zichtbaar op de monitor. Zo wordt uw hartritme op afstand bewaakt.

Waarom krijgt u telemetrie?

U kunt telemetriebewaking krijgen om verschillende redenen.

Telemetrie kan in veel verschillende gevallen worden ingezet, bijvoorbeeld:

  • Om te onderzoeken of u hartritmestoornissen heeft als u flauwgevallen of onwel geworden bent.
  • Als de arts denkt dat u misschien een hartritmestoornis heeft gehad. Het doel is dan een eventuele nieuwe ritmestoornis te meten.
  • Als u een hartritmestoornis heeft die behandeld moet worden.
  • Als er door verschillende oorzaken een grote kans bestaat dat u een hartritmestoornis krijgt. Bijvoorbeeld na een operatie aan een van de hartkleppen.

Waar moet u op letten?

Als u een telemetriekastje draagt, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

Niet van de afdeling af

De telemetriezender heeft maar een beperkt bereik. Als u buiten het bereik komt, is uw hartritme niet meer zichtbaar op de monitor. Dat betekent dat u niet zonder overleg van de afdeling weg mag. Op de afdeling zelf kunt u gewoon rondlopen, ook bij het zitje voor aan de afdeling (bij de trap). U mag de trap niet af. Voor onderzoeken mag u de afdeling, onder toezicht of met toestemming van de arts, wel verlaten.

Wassen en douchen

Bij het wassen is het belangrijk dat de draden en plakkers op de juiste plek blijven zitten. Als er toch een of meerdere plakkers loslaten, zal de verpleegkundige ze weer voor u vastplakken. Douchen mag alleen met toestemming van de arts.

Infuusnaaldje

Het kan nodig zijn om een infuusnaaldje aan te brengen in uw hand of arm. Mocht u ernstige hartritmestoornissen krijgen, dan kan de verpleegkundige u direct medicijnen geven via dit naaldje. Medicijnen werken namelijk het snelst als ze direct in het bloed worden gegeven.

Eventuele klachten bij telemetrie

Soms kunnen er klachten ontstaan bij het gebruik van een telemetriekastje.

Als u een of meerdere van de onderstaande klachten heeft, meld dit dan direct bij de verpleegkundige:

  • hartkloppingen;
  • het gevoel dat uw hart een of meer slagen overslaat;
  • duizeligheid;
  • het gevoel dat u gaat flauwvallen;
  • pijn op de borst;
  • andere klachten.

Expertise en ervaring

Expertise & Ervaring Hartcentrum

Het St. Antonius Hartcentrum is van oudsher één van de grootste en meest innovatieve Hartcentra van Nederland. In de jaren 50 hebben we de eerste openhartoperatie onder koeling tot 32 º C verricht. In 1968 is de eerste kransslagader (bypass)operatie in Nederland uitgevoerd in ons ziekenhuis. En in 1980 is hier de eerste dotterbehandeling uitgevoerd. Inmiddels doen onze cardiologen en hartchirurgen jaarlijks gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) 
En nog steeds lopen we voorop in kwalitatief hoogwaardige hartzorg en vernieuwende behandelingen. 
Door de jarenlange ervaring en het grote aantal behandelingen die we hier uitvoeren, kunt u vertrouwen op veel expertise in vrijwel alle vormen van hartzorg.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Gerelateerde informatie

Code CAR 71-AD

Terug naar boven