Behandelingen & onderzoeken

Traanwegen onderzoek

Bij dit onderzoek wordt de werking van de traanwegen in beeld gebracht. Dit kan worden uitgevoerd bij mensen die een tranend oog hebben. Ook wordt het soms uitgevoerd om de effecten van een operatie te beoordelen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Gebruik oog- en neusdruppels doorgeven

Bepaalde oog- en neusdruppels kunnen het onderzoek verstoren. Geef daarom tijdig (ruim een week vóór het onderzoek) aan ons door of u oog- en/of neusdruppels gebruikt. De secretaresse van onze afdeling vertelt u dan of het nodig is om het gebruik tijdelijk te stoppen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Verloop onderzoek

Bij dit onderzoek wordt gekeken hoe een 'traan' (een druppeltje radioactieve vloeistof) zich door het oog verplaatst. Het onderzoek gaat als volgt:

  • Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van Nucleaire Geneeskunde.
  • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek kunt u uw kleren gewoon aanhouden.
  • Als eerste masseert de laborant de traanzakjes (vlak naast de neus) leeg.
  • U gaat vervolgens een stoel zitten met uw hoofd vlak voor de gammacamera. Omdat er opnames van een heel klein gebied gemaakt worden, is het nodig dat u uw hoofd zo stil mogelijk houdt. Daarom komt u met uw hoofd in een steun te zitten.
  • De laborant druppelt nu in ieder oog een beetje radioactieve vloeistof. Deze vloeistof is niet pijnlijk of irriterend voor het oog en heeft geen invloed op uw gezichtsvermogen.
  • Vervolgens wordt 20 minuten lang de beweging van deze radioactieve vloeistof door het oog en de traanwegen gevolgd. Daarbij vraagt de laborant aan u om een keer met uw ogen knipperen.  De laborant vraag ook dat u een keer beurtelings door het linker en rechter neusgat snuift. Ook masseert de laborant opnieuw de traanzakjes leeg.

Hierna is het onderzoek klaar en kunt u weer naar huis.

Nazorg

Geen bijwerkingen

Het traanwegonderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen en het ov reizen. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent.

Contact met anderen

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is verwaarloosbaar klein. Er zijn geen speciale maatregelen nodig in de omgang met anderen.

Uitslag

De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.

Code
NG 25-O