Behandelingen & onderzoeken

Urine opvang bij kinderen

Hier leest u hoe u urine kunt opvangen bij uw kind ten behoeve van onderzoek.

Reinigen

Zowel bij jongen als meisjes maakt u de genitaliën met veel lauwwarm water schoon.

Bij meisjes spreidt u de schaamlippen en bij jongens trekt u indien mogelijk de voorhuid iets terug. Vervolgens gebruikt u de douche met een zacht straaltje om het piemeltje of de schaamlippen goed schoon te spoelen. (Een andere mogelijkheid is een drijfnatte prop watten of drijfnatte stapel gazen te gebruiken. Bij meisjes maakt u schoon van voor naar achteren.) Wij adviseren u uw kind niet schoon te maken met een washandje, want dit spoelt niet goed genoeg schoon. Nadat u met water heeft gereinigd dept u uw kind van onderen droog met een schone handdoek. 

Opvang bij zindelijke kinderen

Geef uw kind allereerst voldoende te drinken. Maak uw kind vervolgens van onderen schoon zoals onder het kopje 'reinigen' staat beschreven.

Als uw kind aangeeft dat hij/zij moet plassen, laat u het eerste beetje van de plas gaan en vangt u de zogenoemde “midstream” urine op. Laat jongens indien mogelijk met iets teruggetrokken voorhuid plassen. Vervolgens brengt u urine naar het laboratorium (zie verderop in dit document).

Opvang bij niet-zindelijke kinderen

Bij niet-zindelijke kinderen wordt u geadviseerd een spontane plas (clean catch) af te wachten en op te vangen.

Een spontane plas komt doorgaans 20 minuten na drinken bij baby’s. Bij oudere kinderen kan het best een uur of langer duren. Geef uw kind allereerst een beker of volle fles te drinken, een kind plast meestal 20 minuten na het drinken. Maak uw kind vervolgens van onderen schoon, zoals onder het kopje 'reinigen' staat beschreven.

Leg uw kind in rugligging of houdt uw kind op schoot en wacht een spontane plas af. Houdt een geopend urinepotje bij de hand en wacht totdat uw kind gaat plassen om vervolgens de urine op te vangen.

Indien het opvangen middels 'clean catch' absoluut niet lukt, kunt u,  na goed reinigen,  een plaszakje plakken. U kijkt na elke 10 minuten of uw kind heeft geplast. U brengt de plas in bijgeleverd potje direct naar het laboratorium (zie verderop in dit document). U laat het zakje niet langer dan 30 minuten zitten.

Urine opgevangen met een plaszakje is niet geschikt om op kweek te zetten, de 'clean catch' methode heeft daarom sterk de voorkeur.

Opvangen van urine bij niet zindelijke kinderen van 1-3 jaar is lastig. U kunt indien nodig overleggen met uw huisarts of kinderarts hoe dit aan te pakken.

Versnelde urinelozing zuigelingen

'Quick wee' procedure. Het is handig om dit met 2 personen te doen.

Eerst reinigt u de genitaliën van uw kind, zoals hierboven beschreven. Vervolgens neemt u een prop watten, maakt deze nat met koud water en maak vervolgens roterende bewegingen in het gebied tussen de navel en het schaambot. Hierdoor ontstaat bij 30% van de zuigelingen binnen 5 minuten een plasreflex. Het is handig als 1 van de ouders met de natte watten wrijft en de andere ouder de urine opvangt met het potje.

Instructie inleveren verse urine

  • Vang de urine zoals hierboven beschreven op in het potje.
  • Sluit het potje af en vul alle buisjes volgens de instructie 'Vullen urinepotje en buizen'. 
  • Indien er weinig urine in het potje zit, hoeft u de buizen niet te vullen en kunt u het potje met urine inleveren.
  • Koel de urine na opvangen direct af in de koelkast en lever deze binnen 2 uur in bij de polikliniek voor bloedafname.

Inleveren en overige informatie

Het is ook mogelijk om uw urine op te vangen op de poli bloedafname Woerden, Utrecht en Nieuwegein.

Openingstijden

Maandag t/m donderdag 07.30 - 17.00 uur en vrijdag 07.30 - 16.30 uur.

Vragen?

Bij vragen over het verzamelen van urine kunt u contact opnemen via onderstaande telefoonnummers (maandag t/m vrijdag van 08.00 - 16.30 uur):

  • Woerden: 0348 - 42 72 75
  • Utrecht: 088 - 320 71 50 (optie 4)
  • Nieuwegein:  088 - 320 71 00 (optie 4)

Uitslag

Het laboratorium stuurt de uitslag naar uw (kinder-)arts. Om de uitslag te ontvangen, moet u zelf een afspraak maken. U heeft hierover afspraken gemaakt met uw (kinder-)arts.

Instructies vullen urinepotje en buizen

Hieronder volgt een instructie hoe u het urinepotje en de buizen op de juiste manier kunt vullen:

Instructies vullen urinepotje en buizen

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 72-AD

Terug naar boven