Behandelingen & onderzoeken

Videonystagmogram (VNG)

Een videonystagmogram (VNG) is een onderzoek van het evenwichtsstelsel. Met een speciale videobril worden de oogbewegingen geregistreerd. Deze worden doorgegeven aan een computer. Zo worden de reacties van het evenwichtsstelsel gemeten.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

  • Wij verzoeken u mascara en/of eyeliner van tevoren te verwijderen van uw ogen.
  • Bent u aan uw oren geopereerd, hebt u een gaatje in het trommelvlies of hebt u trommelvliesbuisjes? Meld dit dan voorafgaand aan de test.

Medicijnen

  • Gebruikt u Betahistidine(Betaserc®) en/of Cinnarizine? Stop dan 5 dagen voor het onderzoek met deze medicijnen.
  • Gebruikt u andere medicijnen tegen duizeligheid? Overleg dan met uw behandelend arts of u hier voor het onderzoek tijdelijk mee moet stoppen.

Zorg voor vervoer naar huis

Na het onderzoek kunt u wat duizelig zijn. Wij adviseren u daarom niet zelf naar huis te rijden.

Onderzoek

Vier testonderdelen

Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen. Het kan gebeuren dat u bij sommige testonderdelen even kort duizelig en/of misselijk wordt, maar dat is na de test meestal
snel verdwenen.

Positietest

Bij de positietest neemt u plaats op een onderzoeksbank. Op aanwijzing van de laborant wisselt u een aantal keer van houding, bijvoorbeeld van zittende naar liggende houding en weer terug. U krijgt een bril op en er wordt naar uw oogbewegingen gekeken.

Testen van de opgewekte oogbewegingen

Bij deze test zit u op een stoel voor een projectiescherm, met een videobril op. Op het scherm ziet u bewegende strepen en kruisjes. Wij vragen u om deze met uw ogente volgen. De oogbewegingen die u maakt, worden geregistreerd.

Draaistoeltest

De stoel waarop u zit, gaat op verschillende manieren langzaam linksom en rechtsom draaien. De bewegingen van uw ogen worden geregistreerd via de videobril.

Calorische test

Bij de calorische test testen we het linker en rechter evenwichtsorgaan afzonderlijk. Hierbij krijgt u afwisselend koud en warm water in uw linker- en rechteroor gespoten. Uw oogbewegingen worden weer geregistreerd via de videobril. Het caloriseren komt overeen met het uitspuiten van de oren bij de huisarts. Hierbij is een zeer klein risico op perforatie van het trommelvlies aanwezig.

Code
KNF 08-O