Behandelingen & onderzoeken

Videonystagmogram (VNG)

Een videonystagmogram (VNG) is een onderzoek van het evenwichtsstelsel. Met een speciale videobril registreren we de oogbewegingen. Deze worden vervolgens doorgegeven aan een computer. Zo meten we de reacties van het evenwichtsstelsel.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Make-up

Wij verzoeken u mascara en/of eyeliner van tevoren te verwijderen van uw ogen

Operatie aan de oren

Bent u aan uw oren geopereerd, heeft u een gaatje in het trommelvlies of trommelvliesbuisjes? Meld dit dan voorafgaand aan de test.

Medicijnen

  • Gebruikt u Betahistidine(Betaserc®) en/of Cinnarizine? Stop dan 5 dagen voor het onderzoek met deze medicijnen.
  • Gebruikt u andere medicijnen tegen duizeligheid? Overleg dan met uw behandelend arts of u hier voor het onderzoek tijdelijk mee moet stoppen.

Vervoer naar huis

Na het onderzoek kunt u wat duizelig zijn. Wij adviseren u daarom niet zelf naar huis te rijden.

Onderzoek

Melden

  • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie.
  • We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Vier testonderdelen

Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen. Het kan gebeuren dat u bij sommige test-onderdelen even kort duizelig en/of misselijk wordt, maar dat is na de test meestal snel verdwenen.

1. Positietest

Bij de positietest neemt u plaats op een onderzoeksbank. Op aanwijzing van de laborant wisselt u een aantal keer van houding, bijvoorbeeld van zittende naar liggende houding en weer terug. U krijgt een bril op en er wordt naar uw oogbewegingen gekeken.

2. Testen van de opgewekte oogbewegingen

Bij deze test zit u op een stoel voor een projectiescherm, met een videobril op. Op het scherm ziet u bewegende strepen en kruisjes. Wij vragen u om deze met uw ogen te volgen. De oogbewegingen die u maakt, worden geregistreerd.

3. Draaistoeltest

De stoel waarop u zit, gaat op verschillende manieren langzaam linksom en rechtsom draaien. De bewegingen van uw ogen worden geregistreerd via de videobril.

4. Calorische test

Bij de calorische test testen we het linker en rechter evenwichtsorgaan afzonderlijk. Hierbij krijgt u afwisselend warm en koud water in uw rechter- en linkeroor gespoten. Uw oogbewegingen worden weer geregistreerd via de videobril. Het caloriseren komt overeen met het uitspuiten van de oren bij de huisarts. Hierbij is een zeer klein risico op perforatie van het trommelvlies aanwezig.

Nazorg

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.

Code
KNF 08-O