Het is niet mogelijk om met behulp van bloedonderzoek of huidpriktests definitief aan te tonen of er sprake is van allergie. Dan kan een zogenoemde provocatietest zinvol zijn. Provoceren betekent letterlijk ‘uitdagen’; bij een provocatie probeer je een reactie uit te lokken. In dit geval krijgt uw kind dus tijdens het onderzoek dit voedingsmiddel te eten of te drinken om te kijken of daarna klachten ontstaan.
Meer over voedselprovocatietest bij kinderen
Sommige klachten treden direct na het eten of drinken op. Andere klachten pas na een of twee dagen; dit geldt met name voor eczeem.
Na het eten of drinken van een bepaald voedingsmiddel letten we daarom goed op of uw kind een allergische reactie krijgt, direct erna én tijdens de volgende twee dagen.
Dubbelblinde test op 2 verschillende dagen
Uw kind krijgt twee keer een test. De ene keer krijgt uw kind wel het voedingsmiddel en de andere keer niet of andersom. De voeding die gegeven wordt, is de voeding die uw kind thuis ook gebruikt. Bij de ene test wordt daar bijvoorbeeld koemelkeiwit, kippeneiwit, tarwe, etc. aan toegevoegd en bij de andere test niet.
De periode tussen de twee testen is een tot twee weken. Bij deze manier van testen weet niemand of het voedingsmiddel in de eerste of tweede test zit. U niet, maar ook de verpleegkundige en de arts niet. Pas een tot twee weken na de tweede test wordt dit bekend en krijgt u het ook te horen.
Deze vorm van testen noem je dubbelblind. Twee keer dubbelblind testen geeft meer zekerheid over de diagnose dan één ‘gewone’ test.
Open Test
Bij een open voedselprovocatietest wordt het voedingsmiddel in kleine hoeveelheden die steeds meer worden, toegediend door middel van een schema wat de verpleegkundige volgt. Binnen een dag weet u of uw kind wel of niet op dit voedingsmiddel reageert.
Expertise en ervaring
Kindergeneeskunde behandelt uiteenlopende aandoeningen en klachten bij kinderen. Behalve dat we uw kind de beste behandeling willen bieden, vinden we het ook belangrijk dat het zich op zijn gemak voelt in het ziekenhuis. Daarbij bent u als ouder/verzorger onmisbaar.