Behandelingen & onderzoeken Radiologie

XperGuide punctie met 3-D beeldvorming

XperGuide is een röntgentechniek waarbij een stukje weefsel wordt weggehaald (biopsie) met behulp van driedimensionale beelden (3-D beelden) Hiermee kan heel precies de plaats van het stukje weg te nemen weefsel worden bepaald.

Voorbereiding

Eten en drinken

De laatste 2 uur vóór het onderzoek mag u niets meer eten of drinken. Tanden poetsen, uw mond spoelen en medicijnen innemen met een beetje water is wel toegestaan.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Overleg dan ruim vóór het onderzoek met uw arts.

Bloedonderzoek

De dag vóór het onderzoek of op de dag zelf wordt er bloed bij u afgenomen. Dit is om te bepalen of u een verhoogd bloedingsrisico heeft en om de nierfunctie na te kijken.

Metalen voorwerpen

Kettinkjes en andere metalen voorwerpen moet u thuis of op de afdeling achterlaten. Metaal houdt namelijk straling tegen en verstoort de opnamen. Denk dus ook aan:

• gespen
• metalen knopen
• metalen haakjes en/of beugels in uw kleding (beha)
• piercings
• e.d.

Allergisch voor contrastmiddel?

Als u weet dat u allergisch bent voor contrastmiddelen, meld dit dan aan de arts of verpleegkundige, voordat u naar het onderzoek komt. U krijgt dan, als er contrastmiddel moet worden gebruikt, vóór het onderzoek een extra voorbereiding met medicijnen.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

Op de onderzoekkamer

Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan krijgt u al op de afdeling een infuusnaald in uw arm gebracht. U wordt later met uw bed naar de afdeling Radiologie gereden. Het afgesproken tijdstip voor het onderzoek is een richttijd. Er bestaat een mogelijkheid dat u op een later tijdstip op de dag wordt geholpen.

Komt u vanuit huis, dan meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van Radiologie. U wordt dan naar de onderzoekkamer gebracht. Het kan  voorkomen dat we u, in verband met een spoedgeval, niet meteen kunnen helpen en u even moet wachten. 

Als u op de onderzoekstafel ligt, wordt uw bloeddruk gemeten en u krijgt - indien dit nog niet gedaan is - een infuusnaald in uw arm.

Stil blijven liggen

Tijdens de hele procedure is het van groot belang dat u zo stil mogelijk ligt. Met de XperGuide-methode wordt met behulp van de computer de veiligste weg berekend die de naald moet afleggen om het stukje weefsel bij u weg te nemen. Als u tussendoor beweegt, kloppen deze berekeningen niet meer.

Punctie

De punctie (de prik waarmee het weefsel wordt weggehaald) gaat als volgt:

  • Er wordt eerst een overzichtsopname gemaakt, waarbij het röntgenapparaat om u heen beweegt. Deze opname is nodig om de weg van de punctie te kunnen berekenen.
  • De radioloog verdooft de plaats waar geprikt zal worden. Dit kan even pijnlijk zijn.
  • Zodra de verdoving is ingewerkt, brengt de radioloog heel voorzichtig de naald naar de plek waaruit wat weefsel moet worden weggehaald.
  • Als deze plek bereikt is, wordt de naald door een soort pistooltje heel snel in en uit het weefsel getrokken. Dat kunt u horen door een harde klik.
  • Dit wordt een aantal keren herhaald, totdat er voldoende weefsel verzameld is om naar het laboratorium op te sturen voor onderzoek.

Controlefoto

Als er voldoende weefsel afgenomen is, wordt er een controlefoto gemaakt. Hierna verwijdert de radioloog de naald en wordt het wondje met een pleister afgeplakt.

Duur van het onderzoek

De hele procedure neemt ongeveer drie kwartier in beslag.

Nazorg

Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u na het onderzoek in uw bed terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige regelmatig uw polsslag en uw bloeddruk en wordt later de infuusnaald verwijderd.

Bedrust

Om nabloedingen te voorkomen, moet u na het onderzoek enige tijd stil in bed blijven liggen. De tijdsduur varieert van 1 tot 4 uur en is afhankelijk van de plek waar de punctie is gedaan.

Als er een punctie in de long is verricht, wordt na de periode van bedrust nog een longfoto gemaakt, ter controle.

Naar huis

Bent u uitsluitend voor het onderzoek gekomen en zijn er geen redenen om langer in het ziekenhuis te blijven? Dan mag u na de periode van bedrust naar huis. 

We adviseren u om u  op te laten halen met de auto, om druk op het wondgebied te voorkomen.

Ook adviseren we u de eerste dag thuis rustig aan te doen. Dus: geen zware inspanning en niet zwaar tillen.

Uitslag

U hoort de uitslag van het onderzoek op de poli tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die u behandelt. Als u - zodra u naar huis mag - nog geen afspraak hiervoor hebt gekregen, neem dan zelf contact op met de poli van uw behandelend arts.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

  • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
  • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
  • Interventieradiologie;
  • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
  • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
  • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 70-O

Terug naar boven