Aandoeningen

Rughernia (lumbale hernia)

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been of naar de arm loopt. Een rughernia komt meestal laag in de rug voor. 

In de onderstaande brochure van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie vindt u meer informatie over een hernia.

Symptomen

  • Uitstralende pijn naar het been

Over het algemeen bestaan de klachten uit uitstralende pijn in het been, vaak tot voorbij de knie. De pijn wordt erger bij belasten en door hoesten, niezen of persen.

  • Rugpijn

Sommige mensen met een hernia hebben last van rugpijn, maar niet iedereen met een hernia heeft last van rugpijn. Meestal staat de uitstralende (been)pijn op de voorgrond.

  • Verminderd gevoel en/of minder kracht in het been

Een hernia kan ook een verminderd of veranderd gevoel veroorzaken, vaak gecombineerd met verminderde kracht in het been. Bij ernstig krachtverlies kan er ook sprake zijn van een 'klapvoet'.

  • Doof gevoel op de billen

Soms is er sprake van een doof gevoel op de billen, het 'rijbroekgebied'. Hierbij kan het urineren of de stoelgang veranderen; dit kan vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstige beknelling en dit moet direct onderzocht worden. Dit is de enige indicatie voor een spoedoperatie. Gelukkig komt deze situatie niet vaak voor.

Onderzoeken

Op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek door de neuroloog is het vaak al duidelijk of er sprake is van een hernia. Als aanvullend onderzoek nodig is kan een MRI (magneetscan) van de onderrug worden gemaakt, meestal in combinatie met een röntgenfoto van de onderrug.

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

Bij ongeveer 80% van de mensen met een rughernia verdwijnen de klachten vanzelf. Het herstel kan weken tot maanden duren. De patiënt mag doen en laten wat de pijn hem toestaat, (verplichte) rust blijkt geen invloed op het herstel te hebben.

Om de pijn te verminderen kunnen pijnstillers gebruikt worden. Bij langdurige en heftige pijn kan eventueel een zenuwblokkade (epidurale injectie met corticosteroïden) gegeven worden om te pijn te verminderen.

Als de pijn met medicatie en/of zenuwblokkade niet voldoende vermindert, dan volgt een verwijzing naar een neurochirurg om een mogelijke operatie te bespreken.

Wanneer direct contact opnemen?

Als u een hernia heeft en u krijgt plas- of ontlastingproblemen is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen. De klachten kunnen vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting. Dit gaat vaak samen met een doof gevoel op de billen (het 'rijbroekgebied'). Deze klachten kunnen wijzen op een ernstige beknelling waarbij een spoedoperatie nodig is. Het is belangrijk dat dit direct wordt onderzocht. 

Bent u al onder behandeling voor uw hernia in het St. Antonius? Bel dan:

Bent u nog niet onder behandeling voor een hernia? Bel dan:

  • Binnen kantooruren: met uw huisarts.
  • Buiten kantooruren: met de huisartsenpost in uw regio.

Na een hernia

Als de klachten verdwenen zijn mag er normaal belast worden en zijn er geen beperkingen. Vaak moet de belasting wel weer opgebouwd worden. Daarbij is het goed om met oefeningen van een fysiotherapeut te leren om lage rugpijn te voorkomen.

Wanneer iemand een hernia heeft gehad is de kans op nog een hernia in de toekomst groter. Helaas is deze kans niet te verkleinen. Wanneer de hernia opnieuw optreedt is dit vaak op dezelfde plek als de vorige keer.  

Expertise en ervaring

Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen.  Bijzondere  expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NEU 04-A

Terug naar boven