Aandoeningen

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Meestal ontstaan ze in de zeefbeenholte (1 van de 4 neusbijholten). De poliepen zakken als een soort 'slijmvlieszakjes' vanuit de zeefbeenholte in de neus.

Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide kanten in de neus. Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd.

Meer over neuspoliepen

De oorzaak van het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend, maar sommige factoren maken de kans op neuspoliepen wel groter.

Oorzaken

Meestvoorkomende oorzaken

  • allergische aanleg;
  • chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies;
  • neusslijmvlies dat overactief reageert op prikkelende stoffen zoals stof, warmte en kou. De oorzaak is echter niet altijd bekend of te achterhalen;
  • mensen met astma hebben een grotere kans op neuspoliepen, met name als ze allergisch zijn voor aspirines.

Kaakholteontsteking

Bij neuspoliepen die aan 1 kant van de neus ontstaan, is extra onderzoek nodig. Het kan een uiting zijn van een eenzijdige kaakholteontsteking door bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.

Cystische fibrose

Als er neuspoliepen ontstaan voor de puberteit, kan er sprake zijn van cystische fibrose. Dit wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd: een erfelijke ziekte waarbij de slijmproducerende klieren van onder andere de luchtwegen betrokken zijn. Dat zorgt ervoor dat de neus, neusbijholten en longen voortdurend (chronisch) ontstoken zijn.

Kwaadaardigheid

Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zeer zelden voor. Wanneer een poliep een niet geheel normaal uiterlijk heeft en/of maar aan één kant voorkomt, is het altijd nodig om de poliep geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De weefseldeskundige (patholoog-anatoom) kan vervolgens door een onderzoek vaststellen of de neuspoliep goedaardig of kwaadaardig is.

Symptomen

Mensen met neuspoliepen:

  • hebben vaak een verstopte neus (wat erger wordt in een liggende houding);
  • hebben regelmatig een ‘verkouden’ gevoel;
  • kunnen minder goed ruiken en proeven;
  • hebben vaak hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.

Verder blijkt dat een aandoening van de bovenste luchtwegen (neus en neusbijholten) veelal een nadelig effect heeft op het functioneren van de onderste luchtwegen (longen). Als de bovenste luchtwegen bijvoorbeeld ontstoken zijn, dan raken de onderste luchtwegen vaak ook ontstoken.

Onderzoeken

Algemeen onderzoek

Als u bij de KNO-arts komt met klachten, zoals hierboven benoemd, dan doet de arts eerst een algemeen onderzoek waarbij hij of zij in de neus kijkt. Vaak ziet de arts met dit onderzoek al meteen de neuspoliepen.

Neusendoscopie

Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie. Dit is een kort, poliklinisch onderzoek waarbij de arts (met of zonder plaatselijke verdoving) met een dun ‘kijkertje’ hoger en dieper in de neus kijkt.

Röntgenfoto’s

Soms worden ook röntgenfoto’s van de neusbijholten gemaakt.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De keuze tussen de diverse vormen van behandeling is afhankelijk van de klachten en ook van hoe uitgebreid de neuspoliepen voorkomen.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNO 23-A

Terug naar boven