Aandoeningen

Staar (cataract)

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. De lens wordt bij het ouder worden minder helder. Dit troebel worden van de ooglens wordt staar (cataract) genoemd. Mensen met staar zien alles waziger en grauwer. 

Net als het krijgen van rimpels is ouderdomsstaar een normaal verouderingsproces. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt. Maar meestal treedt ouderdomsstaar pas op latere leeftijd op.

Meer over soorten

Er zijn verschillende vormen van staar:

  • jeugdstaar;
  • staar door ziekte of beschadiging van het oog door een ongeval;
  • ouderdomsstaar.

Ouderdomsstaar komt het meeste voor.

Symptomen

Of en in welke mate mensen klachten krijgen van staar, hangt af van de plek en grootte van de troebeling in de lens. Bij een troebele plek in het midden of vlakbij het midden van de lens, kunt u last krijgen van:

  • wazig zien;
  • dubbelzien;
  • kleuren doffer zien;
  • tegenlicht: bijvoorbeeld van koplampen van auto’s of een laagstaande zon.

Heeft u binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig? Dan kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar. Vaak neemt staar na verloop van tijd toe, waardoor het gezichtsvermogen steeds slechter wordt. Onderzoek door een oogarts is dan zinvol

Onderzoeken

Om na te gaan of uw klachten het gevolg zijn van ouderdomsstaar, onderzoekt de oogarts uw ogen met een zogenoemde spleetlamp. Met de smalle bundel licht van deze lamp kan de oogarts eventuele troebelingen in de ooglens zien en beoordelen hoe ver de staar zich heeft ontwikkeld. Verder onderzoekt de oogarts hoeveel u nog ziet en of uw ogen nog gezond zijn. 

Behandelingen

De meest voorkomende behandeling van staar is een operatie. Hierbij wordt de troebele ooglens vervangen door een kunstlens, waarmee u weer helder kunt zien.

Expertise en ervaring

U kunt bij het specialisme Oogheelkunde van het St. Antonius Ziekenhuis terecht voor vrijwel alle onderzoeken en behandelingen van aandoeningen aan uw ogen. De oogartsen hebben zeer veel ervaring met staaroperaties.

2.350

Staaroperaties per jaar

U kunt snel terecht voor een staaroperatie

8,3

Gemiddeld cijfer patiëntwaarderingen

Meer informatie

Websites

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 16-A

Terug naar boven