Behandelingen & onderzoeken Anesthesiologie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Een epidurale injectie met corticosteroïden is een behandeling om pijn te verminderen. De plaats van de pijnklachten bepaalt waar de injectie gegeven wordt.

Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het bijnierschorshormoon. De plaats van de pijnklachten bepaalt waar de injectie gegeven wordt: ter hoogte van de nek, borstkas, lage rug of het stuitje.

De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. In de epidurale ruimte bevinden zich onder andere de zenuwen die uit het ruggenmerg treden. Deze kunnen geïrriteerd raken door diverse oorzaken. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicijnen in te spuiten. Hierdoor kan irritatie van de zenuwen en daarmee ook de pijn, verminderen.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergieën

Heeft u een allergie voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen? Dan vragen we u dit voor de ingreep aan ons te melden. Een allergische reactie op één van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling.

Neem contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar. Gebruik een aanvullend anticonceptiemiddel.

Vervoer regelen

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u op de dag van de behandeling niet zelf mag autorijden, fietsen of ander voertuig besturen (u bent niet verzekerd in het verkeer). Regel daarom vooraf dat u door iemand anders naar huis gebracht wordt.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Pijnbehandelkamer

Van de poli heeft u een bevestiging gekregen waarop staat op welke afdeling u wordt verwacht. U kunt bij de informatiebalie vragen waar deze afdeling zich bevindt.

De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

Behandeling

 • U neemt plaats op de behandeltafel.
 • De anesthesioloog ontsmet en verdooft uw huid.
 • Met behulp van röntgendoorlichting en het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof zoekt de anesthesioloog de juiste plek op.
 • Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
 • De arts spuit vervolgens de medicijnen in, waarna de naald weer verwijderd wordt.

Kleding

Voor deze behandeling vragen wij u om makkelijk zittende kleding aan te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broek met elastieken band en een loszittend shirt of trui.

Duur behandeling

De behandeling op de behandelkamer duurt 10 tot 15 minuten. Daarna gaat u weer terug naar de patiëntkamer. De doktersassistente geeft aan wanneer u weer naar huis mag. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 45 minuten en 2 uur.

Nazorg

Mogelijke tijdelijke bijwerkingen

 • Door de verdoving kunt u tijdelijk minder gevoel en kracht hebben in het behandelde gebied.
 • Vrouwen kunnen na de behandeling last krijgen van opvliegers. Ook is de menstruatie soms korte tijd verstoord.
 • Als u diabetes (suikerziekte) heeft, kan uw bloedsuikergehalte na de behandeling schommelen. Misschien houdt u ook wat vocht vast.
 • Na de behandeling kunt u pijn hebben. Meestal duurt deze napijn niet langer dan enkele dagen. U kunt eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol). 

Mogelijke complicatie

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een kleine kans dat per ongeluk het ruggenmergvlies wordt aangeprikt. Dit komt weinig voor, maar kan hoofdpijn veroorzaken. Deze klachten gaan over het algemeen vanzelf over. U kunt de hoofdpijn verminderen door extra te drinken (1 liter meer dan normaal) en te gaan liggen. Helpt dit niet, dan kunt u contact opnemen met de poli Pijnbestrijding.

Wanneer resultaat

Pas na enkele weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Uw arts bespreekt dit verder met u. 

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 07-B

Terug naar boven