Behandelingen & onderzoeken Anesthesiologie

Lumbale sympathicusblokkade

Bij een lumbale-sympathicusblokkade wordt met een injectie in de onderrug een zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel geblokkeerd. De behandeling wordt vooral toegepast bij doorbloedingsstoornissen aan het been, pijnklachten in het been door vaatproblemen en bepaalde zenuwpijnen.

Lumbaal betekent dat de behandeling plaatsvindt ter hoogte van de onderrug. Sympathicus duidt op het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt automatische processen, zoals de doorbloeding en speelt een rol bij pijn.

Bij een lumbale-sympathicusblokkade wordt met behulp van een of meer naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel geblokkeerd.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Het is belangrijk dat u een allergie voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen voor de ingreep aan de arts doorgeeft. Een allergische reactie op een van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u op de dag van de behandeling niet zelf mag autorijden, fietsen of ander voertuig besturen (u bent niet verzekerd in het verkeer). Regel daarom vooraf dat u door iemand anders naar huis gebracht wordt.

Eten en drinken

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor deze behandeling. U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Kleding

Voor deze behandeling vragen wij u om makkelijk zittende kleding aan te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broek met elastieken band en een loszittend shirt of trui.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

 • De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.
 • U gaat op uw buik op de behandeltafel liggen.
 • Tijdens de blokkade wordt de huid van uw lage rug plaatselijk verdoofd.
 • Met behulp van röntgen en het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof brengt de anesthesioloog vervolgens een naald in de zijkant van uw rug. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
 • Hierna blokkeert de arts de zenuw met een chemische vloeistof en/of door de naaldpunt te verwarmen. Als gevolg van deze behandeling verbetert de doorbloeding in been en voet en kan de pijn verminderen.

Duur behandeling

De behandeling op de behandelkamer duurt 10 tot 15 minuten. Daarna gaat u weer terug naar de patiëntenkamer. De doktersassistente geeft aan wanneer u weer naar huis mag. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 45 minuten en 2 uur.

Complicaties en napijn

Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, is er een kleine kans op bijwerkingen. Het is mogelijk dat er een zwelling in been of voet optreedt. Ook bestaat er een kans op zenuwpijn of een doof gevoel in de lies en het bovenbeen. Deze bijwerkingen verdwijnen over het algemeen weer snel.

Soms kan er napijn optreden; deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Nazorg

Resultaat

Binnen enkele weken na de behandeling kan het resultaat ervan beoordeeld worden. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten opmerkt. In een aantal gevallen is een aanvullende behandeling nodig.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 11-B

Terug naar boven