Behandelingen & onderzoeken Anesthesiologie

Wortelblokkade met corticosteroïden

Wortelblokkade met corticosteroïden is een behandeling om pijn te verminderen die door een zenuwwortel wordt veroorzaakt. 

Tijdens de behandeling worden corticosteroïden (een synthetisch geneesmiddel, afgeleid van het bijnierschorshomoon) toegediend. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

De behandeling wordt gedaan bij patiënten met een uitstralende pijn, die ontstaat op de plaats waar deze uit het ruggenmerg komt, bijvoorbeeld een hernia.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Heeft u een allergie voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen? Dan vragen we u dit voor de ingreep aan ons te melden. Een allergische reactie op één van deze middelen kan namelijk leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling. Neem contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Eten en drinken

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor deze behandeling. U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Vervoer regelen

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u op de dag van de behandeling niet zelf mag autorijden, fietsen of ander voertuig besturen (u bent niet verzekerd in het verkeer). Regel daarom vooraf dat u door iemand anders naar huis gebracht wordt.

Kleding

Voor deze behandeling vragen wij u om makkelijk zittende kleding aan te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broek met elastieken band en een loszittend shirt of trui.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Dag van de behandeling

Van de poli heeft u een bevestiging gekregen waarop staat op welke afdeling u wordt verwacht. U kunt bij de informatiebalie vragen waar deze afdeling zich bevindt.

De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

Tijdens de behandeling

 • U neemt plaats op de behandeltafel.
 • De anesthesioloog ontsmet uw huid.
 • Vervolgens plaatst hij of zij een naald bij de betreffende zenuwwortel. De juiste plaats wordt zichtbaar gemaakt met behulp van röntgendoorlichting en een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
 • De arts spuit vervolgens de medicijnen in.

Duur behandeling

De behandeling op de behandelkamer duurt 10 tot 15 minuten. Daarna gaat u weer terug naar de patiëntenkamer. De doktersassistente geeft aan wanneer u weer naar huis mag. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar tussen de 45 minuten tot 2 uur.

Nazorg

Mogelijke bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last hebben van onderstaande bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en gaan vanzelf over.

 • Door de verdoving kunt u tijdelijk minder gevoel en kracht hebben in het behandelde gebied.
 • Vrouwen kunnen na de behandeling last krijgen van opvliegers. Ook is de menstruatie soms korte tijd verstoord.
 • Als u diabetes (suikerziekte) heeft kan uw bloedsuikergehalte na de behandeling schommelen.
 • Misschien houdt u ook wat vocht vast.

Napijn

Na de behandeling kunt u pijn hebben. Deze napijn kan enige dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.

Risico's en complicaties

Er is altijd een kans dat de behandeling niet aanslaat of dat er niet op het goede niveau geprikt kan worden. Verder is er een kleine kans op een infectie, bloeding of allergische reactie.

Resultaat

Pas na enkele weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Het is echter ook mogelijk dat u al eerder een gunstig effect ervaart. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Uw arts zal dit verder met u bespreken.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 08-B

Terug naar boven