Aandoeningen Longcentrum

Astma

Bij astma zijn de longen voortdurend geïrriteerd. En hoewel er geen virus of bacterie aan te pas komt, zijn de luchtwegen toch chronisch ontstoken.

Daardoor reageren de longen heftig op allerlei prikkels, zoals stof, rook, verandering van temperatuur en/of plotselinge inspanning. Welke prikkels een astma-aanval uitlokken, verschilt van persoon tot persoon.

Meer over astma

Astma is geen eenvoudige aandoening. Daarom bespreken we hier alleen een aantal belangrijke punten. Op de website van het Longfonds vindt u uitgebreide informatie over deze aandoening.

Symptomen

Tijdens een astma-aanval maken de slijmvliezen meer slijm aan dan normaal. Bovendien trekken de spiertjes rond de luchtpijptakjes zich samen, waardoor u moeilijk kunt ademen. Vaak gaat een astma-aanval gepaard met:

  • benauwdheid
  • hoesten
  • piepende ademhaling

Behandelingen

Astma is een chronische aandoening. Dat betekent dat het niet te genezen is. Maar gelukkig zijn de aanvallen tegenwoordig vaak goed te voorkomen en/of te bestrijden. De belangrijkste punten daarbij zijn:

  • het vermijden van de prikkels die bij u een aanval opwekken;
  • sporten (dit verbetert de conditie van uw longen);
  • stoppen met roken;
  • medicijnen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 75-A

Terug naar boven