Voor patiënten met een kleincellige longtumor bij wie de ziekte beperkt is gebleven tot één helft van de borstkas, bestaat de behandeling uit chemotherapie en bestraling.
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de groei ervan remmen (cytostatica). Chemotherapie kan bestaan uit een of meerdere cytostatica. Nadat deze cytostatica zijn toegediend, volgt een rustperiode, die uit enkele dagen of weken kan bestaan. Zo'n periode van toediening en rust noemen we een kuur. Over het algemeen schrijft uw arts u meerdere kuren voor.
Gelijktijdig toedienen van chemotherapie en radiotherapie heeft bij een kleincellige longtumor meer effect dan bestralen nadat de chemotherapie is afgerond. Wel kan gelijktijdige toediening meer bijwerkingen veroorzaken (voornamelijk van de slokdarm). Deze behandeling wordt daarom vooral gegeven aan mensen met een redelijk goede conditie.
Als sprake is van uitgebreide kleincellige longkanker dan bestaat de behandeling uit chemotherapie met eventueel preventieve hersenbestraling daarna. Deze behandeling is levensverlengend (palliatief).
Expertise en ervaring
- Persoonlijke begeleiding voor de patiënt
- Betere zorg bij longkanker door wetenschappelijk onderzoek
- Meeste ervaring in de regio leidt tot betere kwaliteit
- Santeon-ziekenhuizen verbeteren zorg voor patiënten met kanker
Meer informatie
Websites
Relevante websites over longkanker:
- KWF Kankerbestrijding
- Longkanker Nederland: het landelijk longkankerinformatiecentrum geeft veel informatie over longkanker en de mogelijke behandelingen. Er is een forum en u kunt een vraag stellen aan een arts. Een van onze longartsen is als adviseur aan het centrum verbonden.
- Instituut Asbestslachtoffers