Behandelingen & onderzoeken

Dagbehandeling Longziekten

Op de afdeling Dagbehandeling Longziekten krijgen patiënten met verschillende longaandoeningen hun infuus therapieën en/of injecties.

De medewerkers op onze afdeling doen er alles aan om de dagbehandeling zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Hierbij is het belangrijk dat patiënten het ons laten weten als ze iets niet begrijpen of als ze vragen of twijfels hebben. Onze artsen en verpleegkundigen zijn altijd bereid om nader uitleg te geven.

Voorbereiding

Opnamedatum

Als uw arts u aanmeldt voor een dagbehandeling op onze afdeling, wordt er een datum met u ingepland. Wij houden bij het inplannen uiteraard zoveel mogelijk rekening met uw wensen.

Meld koorts of lichamelijke klachten

Als u de dag voor of op de dag van behandeling lichamelijke klachten of koorts heeft, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk in de ochtend contact op te nemen met de verpleegkundige van onze Dagbehandeling Longziekten. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 16.00 uur via 088 - 320 98 46.

Bloedprikken als u remicade, inflectra of infliximab krijgt

Om de wachttijden op de Dagbehandeling Longziekten zo kort mogelijk te houden verzoeken wij patiënten die remicade, inflectra of infliximab krijgen maximaal 48 uur voor de behandeling bloed te laten prikken. Dit kan met behulp van het laboratoriumformulier dat u eerder van ons mee heeft gekregen. 

Mocht uw behandeling op dinsdag zijn, dan verzoeken wij u op maandag voor 10.00 uur bloed te laten prikken. Het faxnummer waar het formulier heen gestuurd kan worden door de prikdienst vindt u op het laboratoriumformulier.

Dag voor opname contact opnemen

Verder vragen wij patiënten die remicade, inflectra of infliximab krijgen om de dag voor de behandeling voor 12.00 uur, telefonisch contact op te nemen met de verpleegkundige van de Dagbehandeling Longziekten om door te geven of u lichamelijke klachten heeft.  Als u zich goed voelt en de laboratoriumuitslagen zijn goed, kunnen wij de medicatie bestellen bij de apotheek.

Voorbereiding op uw opname (zonder operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (zonder operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen behandeling

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met onze afdeling.

Behandeling

Melden

Op de afgesproken dag en tijd komt u naar het ziekenhuis en gaat u naar onze afdeling Dagbehandeling Longziekten op de M3. Dit is de middengang op de derde verdieping tussen de A/B- vleugel en de C/D-vleugel in.

Iemand meenemen

Een familielid of naaste is welkom om met u mee te komen naar onze afdeling. Om de rust en privacy van medepatiënten te waarborgen is het toegestaan om 1 persoon mee te nemen.

Op de afdeling

  • Op de dagbehandeling wordt u verwelkomd door de verpleegkundige. Zij geeft verdere uitleg over uw dagbehandeling.
  • Ook krijgt u een polsbandje om met daarop uw naam en opnamenummer. Dit gebeurt voor uw veiligheid, zodat wij bij iedere handeling uw identiteit kunnen controleren.
  • Vervolgens meet de verpleegkundige bij u de bloeddruk, pols en temperatuur.
  • U krijgt een infuus waaruit, zo nodig, bloed afgenomen zal worden.
  • Uw therapie ontvangt u in een comfortabele stoel of bed in een lichte, aangename omgeving.
Foto genomen op de dagbehandeling longziekten

Veiligheid

U zult merken dat de zorgverleners die bij u langskomen u regelmatig naar uw naam en geboortedatum vragen. Dit doen we voor uw veiligheid. Zorgverleners moeten er steeds zeker van zijn dat zij de juiste patiënt voor zich hebben.

Roomservice

Op de dagbehandeling staan onze roomservice medewerkers voor u klaar. Zij zorgen voor een gastvrije omgeving, uw catering, maar ook voor de schoonmaak van de ruimte.

Foto van de roomservice in het St. Antonius ziekenhuis

Gratis wifi

Op de dagbehandeling is gratis wifi beschikbaar. U kunt hier met uw eigen mobiele device (telefoon, tablet of laptop) gebruik van maken.

Nazorg

Contact opnemen

Als u na uw opname weer thuis bent en klachten krijgt, neem dan contact met ons op. Op werkdagen (tussen 07.30 en 16.00 uur) kunt u bellen met onze afdeling Dagbehandeling Longziekten via 088 - 320 98 46. Indien uw vraag niet kan wachten, neem dan contact op met uw huisarts / huisartsenpost.

Expertise en ervaring

De Dagbehandeling Longziekten op onze locatie in Nieuwegein is speciaal ingericht voor longpatiënten die een infuus- of injectiebehandeling moeten ondergaan. De Dagbehandeling Longziekten is onderdeel van het Zorg Innovatie Centrum Longziekten. Dit centrum is een leer-en werkomgeving waar zorg, onderwijs, innovatie en (wetenschappelijk) onderzoek in de praktijk samenkomen, met het primaire doel om de patiëntenzorg te verbeteren.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 99-B

Terug naar boven