Behandelingen & onderzoeken

Hand- en polsoperaties (in dagbehandeling)

Aandoeningen van buig- of strekpezen, zenuwen en bindweefselafwijkingen, zoals de ziekte van Dupuytren, zijn veel voorkomende aandoeningen aan de hand of pols. Opereren is soms ook nodig  bij de Ziekte van Quervain, artrose of een ganglion.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Kleding

 • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
 • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
 • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Melden

 • U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis. U wordt ontvangen door de verpleegkundige.
 • Eerst vindt een opnamegesprek plaats, waarbij de verpleegkundige u informeert over de gang van zaken rond de operatie en het verblijf op de afdeling.
 • Kort voor de operatie krijgt u een operatiepak aan. Hierna wordt u in uw bed of rolstoel naar de operatie-afdeling gebracht. Daar stapt u over op een ander bed en wordt u naar de operatiekamer gereden.

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Plexus-verdoving (regionaal)

Het kan zijn dat de behandeling onder plexus-verdoving plaatsvindt. U krijgt dan een injectie in de oksel/schouder. De arm wordt verdoofd, waardoor deze zwaar aanvoelt. Voordeel van deze verdoving is dat het een langdurige pijnstilling geeft en u niet misselijk wordt na de operatie.

Na de operatie

 • U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling.
 • Wanneer u voldoende wakker bent en uw toestand stabiel is, halen afdelingsverpleegkundigen u op en brengen u weer terug naar uw kamer.
 • Uw contactpersoon wordt dan gebeld om te vertellen hoe uw toestand op dat moment is.
 • De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken.
 • Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige.
 • U mag weer wat drinken maar doe het voorzichtig aan in verband met mogelijke misselijkheid.
 • Als u een plexus-verdoving heeft gehad mag u binnen 1 tot 2 uur weer naar huis.

Infuus en wond

Het infuus wordt de dag na de operatie verwijderd. Na de operatie is de hand en/of pols verbonden met een beschermend verband of gips. Houd de arm continu omhoog om pijn en zwelling te verminderen. De dag van de operatie krijgt u een mitella. Het verband wordt in de meeste gevallen pas tijdens de eerste poliklinische controle verwijderd of bij de handtherapie.

Weer naar huis

Over het algemeen mag u op de dag van operatie weer naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de plastisch chirurg u wat u de komende tijd kunt verwachten (met betrekking tot pijn en herstel) en wat u wel en niet mag doen. Wilt u op dat moment nog nadere informatie, vraag dit dan aan de arts. Het is verstandig om uw vragen van tevoren op te schrijven.

Voordat u naar huis gaat ontvangt u een ontslagformulier. De verpleegkundige neemt dit formulier met u door. Van de verpleegkundige krijgt u een mitella en hij/zij verduidelijkt eventueel de adviezen van de plastisch chirurg. Ook wordt een afspraak met u gemaakt voor de eerste poliklinische controle.

Nazorg

Weer thuis

 • Wanneer u weer kunt  werken, hangt af van het werk dat u doet en de wondgenezing. De arts bespreekt dit met u.
 • Het is verstandig de eerste 3 tot 4 dagen de hand continu hoog te houden.
 • Zo nodig wordt de nabehandeling  gecombineerd met fysiotherapie en/of revalidatie.

Risico's en complicaties

 • Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondproblemen, stijfheid, pijn en functieverlies.
 • Bij een handoperatie kunnen de gevoelszenuwen en bloedvaten van de vingers beschadigd raken.
 • Ook kan CRPS (Complex RegionaalPIjnsyndroom) ontstaan. CRPS is een zeldzame complicatie die pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers geeft. CRPS kan optreden bij iedere soort ingreep of wond aan de hand of voet.

Wanneer moet u contact opnemen?

De eerste dagen na de operatie kunt u een lichte temperatuursverhoging hebben. Mocht dit na een week nog zo zijn of wordt uw temperatuur hoger van 38,5 graden Celsius, neem dan tijdens kantooruren contact op met de poli Plastische Chirurgie (gegevens in contactkader).

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en  esthetische chirurgie.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PCH-07-B

Terug naar boven