Behandelingen & onderzoeken

Kijkoperatie van het heupgewricht

Bij een arthroscopie (kijkoperatie) kijkt de orthopeed in het gewricht. Hierbij worden een camera en diverse instrumenten via kleine sneetjes in het gewricht gebracht. 

Kijkoperaties aan de knie en schouder komen het meest voor, maar ook diverse aandoeningen van het heupgewricht kunnen via deze techniek behandeld worden.

Meer over kijkoperatie van het heupgewricht

Deze aandoeningen zijn onder andere een labrumscheur en impingement van de heup. Ook kunnen gewrichtsmuizen met een kijkoperatie uit de heup worden verwijderd.

Voorbereiding

Wachttijd

Nadat de orthopedisch chirurg samen met u heeft besloten om te opereren, komt u op een opnamelijst. Voor informatie over de wachttijd kunt u contact opnemen met de afdeling Voorbereiding Opname of klikt u hier. Als u aan de beurt bent, krijgt u een telefonische oproep van Voorbereiding Opname.

Regel hulp en hulpmiddelen vooraf

Na uw operatie moet u herstellen. U kunt niet meteen weer alles zelf doen. Het is verstandig om voor uw opname zaken te regelen als:

  • Wie doet het huishouden?
  • Benodigde hulpmiddelen. Krukken kunt u huren bij de thuiszorgwinkel in uw regio.

Roken

Roken vertraagt de wond- en botgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken. 

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, zoals jodium of pleisters.

Begeleider

U kunt na de operatie pijn hebben in uw gewricht en het slechts beperkt belasten. Wij raden u daarom aan een begeleider te vragen u thuis te brengen of gebruik te maken van een taxi.

Voorbereiding opname

U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie. U verblijft één nacht in het ziekenhuis. In sommige gevallen mag u ook op de dag van de operatie al naar huis. De orthopeed zal dit bespreken.

Op deze pagina leest u meer informatie over uw opname, zoals welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Voor de operatie

Op de dag van de operatie komt u naar het ziekenhuis. Een laborant neemt bloed bij u af voor onderzoek. De verpleegkundige neemt de anamnese samen met u door, om te kijken of alle gegevens nog correct zijn. U bent van tevoren naar de verpleegkundige intake en de voorlichtingsbijeenkomst geweest.

Voor de operatie krijgt u in uw buik een prikje Fraxiparine®. Dit is een bloedverdunnend medicijn, dat helpt trombose (een bloedstolsel in een bloedvat) te voorkomen. Ook krijgt u 2 tabletten paracetamol à 500 mg die u met een klein beetje water inneemt. Dit is om voor de operatie al te starten met pijnmedicatie.

Van de verpleging krijgt u speciale operatiekleding. Sieraden, prothesen, lenzen, gehoorapparaten etc. moet u bij uw overige bezittingen op de afdeling laten liggen. Uw persoonlijke bezittingen worden tijdelijk in een afgesloten ruimte voor u bewaard. Na de operatie brengen we uw spullen naar de zaal waar u de resterende periode verblijft.

Vanaf de opnamezaal gaat u naar de operatiekamer.

Behandeling

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Als u slaapt wordt u op een zogenaamde tractietafel gelegd. Hiermee kan de te opereren heup een klein stukje uit de kom worden getrokken, zodat de orthopeed ruimte in het gewricht heeft om te opereren. Dan wordt de heupregio gedesinfecteerd en steriel afgedekt. Hierna maakt de orthopeed enkele kleine sneetjes van circa 1 cm aan de buiten en/of voorzijde van de heup (meestal 2 of 3), waardoor een cameraatje en diverse instrumenten in het heupgewricht gebracht kunnen worden. Hiermee kan de orthopeed het hele heupgewricht bekijken.

De volgende aandoeningen van de heup kunnen met een kijkoperatie behandeld worden:

  • Labrumscheur: als er sprake is van een scheur in het labrum (een kraakbenige ring aan de rand van het heupkommetje) kan de orthopeed dit hechten. Het labrum wordt dan met behulp van ankertjes in het bot en hechtingen terug vastgezet. Als het weefsel van het labrum van te slechte kwaliteit is en het niet meer gehecht kan worden, zal de orthopeed het gescheurde gedeelte verwijderen.
  • Impingement: impingement betekent inklemming en kan ontstaan als de heupkop tegen de rand van de heupkom en het labrum aan botst. Er bestaan twee typen impingement (zie ook de afbeelding hieronder):
Een labrumscheur
  1. CAM-impingement: hierbij is er aan de rand van de heupkop een knobbel ontstaan die tegen het labrum aankomt als de heup wordt gebogen. Tijdens een kijkoperatie van de heup kan deze knobbel verwijderd worden.
  2. Pincer-impingement: hierbij hangt het bot van de heupkom te ver over de heupkop. Ook dit kan een beschadiging aan het labrum geven, doordat de heupkop tegen deze afwijking aan botst bij het buigen van de heup. De orthopeed kan dit behandelen door eerst het labrum voorzichtig los te maken van het bot. Vervolgens wordt het overbodige bot weggehaald en wordt het labrum weer opnieuw vastgezet met hechtingen.
  • Beschadigd kraakbeen: aan de rand van de heupkom waar het labrum overgaat in het kraakbeen kunnen beschadigingen in het kraakbeen ontstaan. Dit komt vaak voor bij een labrumscheur of impingement. Losse stukken kraakbeen kunnen worden verwijderd. In sommige gevallen kan de orthopeed op stukken waar het kraakbeen helemaal weg is kleine gaatjes maken in het onderliggende bot. Hierbij komen stamcellen vanuit het bot naar buiten die litteken kraakbeen kunnen aanmaken op de plek waar het kraakbeen weg is. Dit noemen we microfractuur. Dit litteken kraakbeen is helaas niet zo sterk als het oorspronkelijke kraakbeen. Slijtage van het kraakbeen kan niet behandeld worden met een kijkoperatie van de heup.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier blijft u ongeveer 1,5 uur, tot alle controles laten zien dat uw toestand stabiel is. Als u op de afdeling terugkomt, mag u eten en drinken als u niet misselijk bent. Wij raden u aan eerst voorzichtig te beginnen met drinken. Pas daarna kunt u ook iets eten.

Fysiotherapie

Als u voldoende bent hersteld van de operatie komt de fysiotherapeut langs om een begin te maken met de revalidatie. U mag met krukken staan en lopen met het geopereerde been en u mag gewoon op de stoel zitten.

Nazorg

Naar huis

  • U mag naar huis als u zich na de operatie goed voelt, de pijn onder controle is en als het lopen goed gaat. Dit is meestal de dag na de operatie, maar als het goed gaat mag u ook op de dag van de operatie met ontslag.
  • U krijgt een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen voor ongeveer 2 weken na de operatie.
  • U krijgt een afspraak voor controle bij de orthopeed voor ongeveer 6 weken na de operatie.
  • U ontvangt een verwijsbrief voor uw fysiotherapeut. Deze afspraak maakt u zelf. 
  • De verpleegkundige neemt indien nodig nogmaals het gebruik van Fraxiparine® met u door. 

Herstel na de operatie

Hoe het herstel na de kijkoperatie van de heup er precies uit ziet, is afhankelijk van wat er precies is gebeurd. De fysiotherapeut begeleidt u daarbij. Als het gescheurde labrum is weggehaald, mag u op geleide van de pijn het geopereerde been volledig belasten.

Diepe buiging van de heup (> 90 graden) wordt ontraden in de eerste 6 weken. Als het labrum is gehecht of er is een CAM- of Pincer-afwijking behandeld, moet u de eerste 2 tot 6 weken met krukken lopen. Diepe buiging van de heup is ook hier de eerste 3 maanden niet toegestaan. Het kan ongeveer 9 maanden duren voordat u volledig bent hersteld van de operatie en u al uw (sport)activiteiten weer volledig heeft hervat.

Complicaties

Complicaties komen gelukkig zelden voor na een kijkoperatie van de heup. Complicaties die kunnen optreden zijn een ontsteking van de wond, een nabloeding, of gevoelsstoornissen in de schaamstreek ten gevolge van druk op schaamstreek tijdens de kijkoperatie.

Om een trombosebeen (bloedstolsels in de bloedvaten van het onderbeen) te voorkomen, is het van belang om na de operatie wel in beweging te blijven en krijgt u gedurende één week een bloedverdunner (Fraxiparine®) mee.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur belt u naar Orthopedie. Buiten werktijden belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

  • Als de wond opnieuw gaat lekken.
  • Als de wond dik wordt en/of meer pijn gaat doen.
  • Als u een strak, dik en warm gevoel in uw onderbeen/kuit krijgt.
  • Als u koorts krijgt en het wondgebied rood ziet en warm aanvoelt.

Expertise en ervaring

Als u een onderzoek, behandeling of ingreep aan uw heup moet ondergaan, bieden wij u hoogwaardige, orthopedische zorg. Daarbij werken onze gespecialiseerde orthopeden nauw samen met verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis, zoals de Fysiotherapie, Neurologie, Neurochirurgie en Reumatologie. Bovendien streven wij naar korte lijnen met uw huisarts en fysiotherapeut.

Meer informatie

Tijdens een kijkoperatie werd de gescheurde kraakbeenring rond de heup van Inge Jansen vastgezet. Lees hier haar ervaring.

Gerelateerde informatie

Code ORT 97-B

Terug naar boven