Behandelingen & onderzoeken

Laserbehandeling bij bezemrijs-spataderen

Bezemrijs-spataderen zijn rode tot paarsblauwe kleine aderen op de benen. Ze kunnen spontaan ontstaan. Het kan zijn dat de patiënt alleen last heeft van deze kleine spataderen, maar soms heeft de patiënt daarnaast ook grotere spataderen. Bezemrijs-spataderen zijn niet schadelijk, maar veel mensen vinden ze niet zo mooi. Een laserbehandeling van de bezemrijs-spataderen kan dan een oplossing zijn.

Bezemrijs-spataderen kunnen worden behandeld door een huidtherapeut. De behandeling gebeurt met een speciaal soort laserapparaat: de Gentle-Yag laser. Deze is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van blauwe bloedvaatjes in de huid.

Meer over laserbehandeling bij bezemrijs-spataderen

Voor wie?

Laserbehandeling van bezemrijs-spataderen is met name geschikt voor mensen met een licht huidtype. Bij mensen met een donkere huid kan het licht van de laser namelijk niet diep genoeg in de huid doordringen. Dit komt doordat een donkere huid meer pigment bevat. Voor mensen met een donkerder huidtype is deze laserbehandeling daarom minder geschikt.

Voorbereiding

Vermijd de zon

De laserbehandeling werkt het beste wanneer de huid niet gebruind is. Daarom gelden de volgende adviezen ter voorbereiding:

 • Gebruik vanaf 2 weken voor de behandeling tot 2 maanden na de laatste behandeling een effectieve zonnebrandcrème (SPF/factor 50).
 • Beperk in deze periode de blootstelling aan de zon.
 • Ga niet onder de zonnebank.
 • Gebruik voorafgaand aan de laserbehandeling geen zelf bruinende crèmes in het te behandelen gebied.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen gebruiken zoals normaal. Ook bloedverdunnende medicijnen kunt u blijven gebruiken.

Kleding

Het is handig om comfortabele kleding aan te trekken. Uw benen worden namelijk tijdens de behandeling ontbloot tot de lies. U mag uw ondergoed aanhouden.

Eten en drinken

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, u kunt gewoon eten en drinken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Laser

De laser zendt licht van een bepaalde golflengte uit. De rode bloedcellen in de spatadertjes absorberen dit licht en worden daardoor verhit, waardoor het bloedvat wordt vernietigd. In de laser zit een koelingssysteem dat ervoor zorgt dat de huid zelf niet door de laser wordt beschadigd.

Speciale bril

Om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht krijgt u tijdens de behandeling een speciale bril op.

Geen verdoving

U voelt wel iets van de behandeling, maar een verdoving van de huid is niet nodig. De laserpulsen voelen ongeveer aan als een elastiekje dat tegen de huid aantikt.

Aantal behandelingen

Meestal zijn 2 tot 6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Tussen 2 behandelingen zit steeds een periode van 6 tot 8 weken. De behandeling stopt als het gewenste resultaat is bereikt of als er geen verdere verbetering meer haalbaar is volgens uw behandelaar.

Duur behandeling

De behandeling duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van het gebied dat moet worden behandeld.

Nazorg

Naar huis

Na de behandeling mag u gelijk weer naar huis.

Steunkousen

We verstrekken geen steunkousen bij deze behandeling. Wel adviseren we u de eigen kousen 2 dagen dag en nacht te dragen (onderbenen).

Resultaat

Vaak heeft de behandeling een goed resultaat, hoewel de resultaten per persoon verschillend kunnen zijn. Dat de behandeling 100% succesvol zal zijn is niet te garanderen. Het effect van de behandeling houdt vaak enkele jaren aan, maar er kunnen uiteindelijk weer nieuwe aders in de huid ontstaan. Het is mogelijk om de laserbehandeling te herhalen.

Mogelijke bijwerkingen en klachten

Direct na de laserbehandeling:

 • Roodheid, paarse vlekjes en zwelling van de huid. Dit verdwijnt spontaan binnen een week. Eventueel kunt u de huid na de behandeling afkoelen met een coldpack. Zorg dat het coldpack niet direct met de huid in aanraking komt. Zo voorkomt u bevriezing.
 • Kleine korstjes, deze verdwijnen spontaan binnen een week.
 • Een grijze verkleuring van de aders, na het wegtrekken van de roodheid. Dit kan 1 tot 2 maanden duren.

Bijwerkingen die later kunnen optreden:

 • Bruine verkleuring van de gelaserde huid. Dit komt vooral voor bij mensen met een donker huidtype. De huid kan ook verkleuren als de behandelde plek te snel na de behandeling in de zon komt. Deze bruine verkleuring kan enkele maanden aanblijven.
 • Witte verkleuring van de gelaserde huid. Dit is een zeldzame bijwerking en kan in enkele gevallen blijvend zijn.

Adviezen

Zonlicht

De eerste 2 maanden raden wij u aan om:

 • niet met de behandelde plek in de zon te komen;
 • niet onder de zonnebank te gaan;
 • een goede zonnebrandcrème te gebruiken (SPF/factor 50).

Sauna

Ga in de week na de laserbehandeling niet naar de sauna. Door de warmte verwijden de bloedvaatjes en kan het behandeleffect verminderen.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Kosten

De kosten van de laserbehandeling en de huidtherapeut worden meestal niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Er wordt dan ook geen DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie) aan uw zorgverzekeraar doorgegeven.

De intake door de huidtherapeute is kosteloos. Vooraf hoort u wat de totale behandeling gaat kosten. Na afloop van de behandeling, rekent u het bedrag direct bij de poli per pin af.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over spataderen en mogelijke behandelingen:
 

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 18-B

Terug naar boven